Mobiloperatörerna som gör störst vinst i Sverige

Har du någonsin undrat vilken mobiloperatör i Sverige som är mest lönsam? Det har vi också, därför bestämde vi oss för att ta reda på det. Här hittar du listan över de svenska mobiloperatörer som gjorde störst vinst år 2018. Det är kanske inte helt otippat att vinnaren inte med på listan över de billigaste mobiloperatörna.

Den svenska mobilmarknaden domineras av fyra stora aktörer som tillsammans har mer än 99 % av intäkterna. Detta inlägg kommer således att fokusera på dessa fyra, men vilken mobiloperatör av dessa är egentligen mest lönsam?

På fjärde plats finns Tre (Hi3g Access) som förra året gjorde en vinst på 1,4 miljarder kronor enligt Allabolag.se och hade en vinstmarginal på 11,9 %. Tre är den yngsta av de stora mobiloperatörerna och grundades år 2001. På dessa 17 år har mobiloperatören gått från helt nya till att i dag ha drygt 13 % av alla mobilabonnemang i Sverige.

Tredje plats innehavs av Telenor som för bokslutet år 2017 gjorde en vinst på 4,1 miljarder kronor. Bolaget är dock väldigt lönsamt eftersom de lyckades göra den allra största vinsten av alla fyra sett till omsättningen. Telenor hade en vinstmarginal på hela 31,7 %(!) vilket är högre än alla de andra stora mobiloperatörerna i Sverige och därmed gör dem till den mest lönsamma mobiloperatören.

Den mobiloperatör som gör näst största vinsten i Sverige är Tele2 som enligt senaste årsredovisningen gjorde en vinst på 4,3 miljarder kronor på den svenska marknaden. Tele2 har den näst högsta vinstmarginalen på 27 % och har därmed en mycket god lönsamhet på kunderna i Sverige.

Den mobiloperatören som gör störst vinst i Sverige är [trumvirvel] Telia. Telia gjorde en vinst på 8,7 miljarder kronor enligt senaste årsredovisningen vilket gör att de har mer än dubbelt så stor vinst som tvåan, Tele2. Telia är också ohotat störst mobiloperatör i Sverige sett till omsättning och har mer än en tredjedel av alla mobilabonnemang i Sverige. Sett till lönsamhet går det dock sämre, på den svenska verksamheten har Telia en lägre vinstmarginal än sina konkurrenter.

MobiloperatörOmsättningVinst / förlustVinstmarginal
Telia
(och Halebop)
36,8 miljarder kronor (Svenska delen av verksamheten)8,7 miljarder kr23,6 %
Telenor
(och Vimla)
12,9 miljarder kr4,1 miljarder kr31,7 %
Tele2
(och Comviq)
15,9 miljarder kr4,3 miljarder kr27 %
Tre
(Hallon)
11,8 miljarder kronor1,4 miljarder kr11,9 %
Fello23 miljoner kr-2,4 miljoner kr-10,4 %
A3857 miljoner kr14 miljoner kr1,6 %