Vilka mobiloperatörer delar nät? Här är hela listan

I Sverige är det enbart ett fåtal mobiloperatörer som har ett eget nät, övriga mobiloperatörer är så kallade virtuella operatörer. De mobiloperatörerna som har egna nät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 samt Tre. Alla andra mobiloperatörer hyr in sig på en eller flera av dessa fyra mobiloperatörers nät för att erbjuda sina egna telekomtjänster.

Sammanställning av vilken mobiloperatörer som tillhör vilket nät

Betyg för hur bra täckning varje mobiloperatör har i stad och landsbygd är hämtade från en sammanställning av alla tester av mobilnätet av mobilabonnemang.nu. 

Mobiloperatör Använder mobilnät Täckningskarta Kundnöjdhet
ACN Täckningskarta open_in_new Tele2 Täckningskarta  
Addsecure Telia / Net1    
Bredband2 Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta  
Cellip Täckningskarta open_in_new Telenor (GSM) Täckningskarta  
Chili mobil Täckningskarta open_in_new Tre Täckningskarta  
Comviq Täckningskarta open_in_new Tele2 och Telenor för 5g, 4g och GSM. Tele2 för 3g Täckningskarta 73,3 av 100
Fello Täckningskarta open_in_new Telia Täckningskarta  
Fibio Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta  
Halebop Täckningskarta open_in_new Telia  Täckningskarta 74,7 av 100
Hallon Täckningskarta open_in_new Tre  Täckningskarta  
iCentrex Täckningskarta open_in_new Telia Täckningskarta  
Infracom Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta  
Karma mobil Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta  
Katshing Täckningskarta open_in_new Tele2 Täckningskarta  
Lingon Täckningskarta open_in_new Tele2 Täckningskarta  
Lycamobile Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta  
Mybeat Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta  
Net1 Net1 (eget)    
Tele2 Täckningskarta open_in_new Tele2  Täckningskarta 65,7 av 100
Telenor Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta 64,9 av 100
Telness Täckningskarta open_in_new Telia Täckningskarta  
Telia Täckningskarta open_in_new Telia  Täckningskarta 65,9 av 100
Tellus Mobil Täckningskarta open_in_new Tele2 Täckningskarta  
Tre Täckningskarta open_in_new Tre  Täckningskarta 66,8 av 100
Wifog Täckningskarta open_in_new Tre Täckningskarta  
Vimla Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta 77,6 av 100
Xplora Täckningskarta open_in_new Telenor Täckningskarta  

Uppdaterad 2023-01-25

*Enligt svenskt kvalitetsindex undersökning av kundnöjdhet hos mobiloperatörer hösten år 2022.

Mobilnät i Sverige

I Sverige finns som tidigare nämnt fyra olika nät, Telias, Telenors, Tele2s och Tre. Övriga mobiloperatörer använder sig av ett av dessa nät. Detta betyder att det går att spara en hel del pengar utan att förlora täckning genom att byta till en lågprisoperatör inom samma nät. Om du har bäst täckning med Telia kan du byta till ett mobilabonnemang från Halebop eller Fello och få lika bra täckning med lägre priser. Har du Telenor som operatör kan du få ett billigare mobilabonnemang med Vimla och Karma Mobil. 

I svenska städer och större tätorter har i dag samtliga mobilnät bra täckning vilket gör att man numera inte längre behöver ta lika stor hänsyn till täckning i sitt val av operatör. Hallons (Tres nät), Vimlas (Telenors nät) och Fellos (Telias nät) täckning.

Om du går i tankar att teckna ett nytt mobilabonnemang har Post och Telestyrelsen sammanställt en lista av goda råd gällande mobiltäckning. I denna lista finns ett antal punkter som du bör tänka på innan du köper en ny mobiltelefon och tecknar ett nytt mobilabonnemang.

Nät för billiga mobiloperatörer

Det är många som vill veta vilket mobilnät som lågprisoperatörer använder innan de är beredda att binda upp sig i ett abonnemang. Här nedan hittar du vilka nät som olika mobiloperatörer har som fokuserar på billigast pris.

Vimlas nät

Vimla är en lågprisoperatör som använder sig av Telenors nät. Detta innebär att du kan få ett mobilabonnemang med fastpris till ett lägre pris än om du tecknar ett direkt av Telenor. Ett annat alternativ till Vimla är Hallon - och vilket som är bäst det beror på var i Sverige du bor och vad du tycker är viktigast. Hallon har bättre täckning i städer men sämre på landsbygden. Med Hallon får du mer surf till ett lägre pris, men med Vimla kan du få ett lägre pris genom att värva vänner.

Hallons nät

Mobiloperatören Hallon använder sig av Tres nät och erbjuder mobilabonnemang till konkurrenskraftiga priser. Med Tres nät så är täckningen mycket god i städer och i tätorter (framförallt i södra Sverige), medan den inte är lika bra på landet. Hallons mobilabonnemang (utan mobil) har varken bindnings- eller uppsägningstid så om du har dålig täckning behöver du inte oroa dig för att vara låst i ett abonnemang under lång tid. Men om du vill försäkra dig om att mobilnätet fungerar bra på din ort innan du byter nummer kan du beställa ett gratis kontantkort och testa. 

Fellos nät

Lågprisoperatören Fello använder sig av Telias nät och är sedan några år tillbaka ett dotterbolag till Telia. Med Fello har du således möjlighet att få lika bra täckning som med Telia samtidigt som du har möjlighet att sänka dina månadskostnader avsevärt. Om du t.ex. använder dig av ca 14 gb surf i månaden sparar du 2328 kr varje år genom att byta till Fello.

Fello har lika bra täckning som Telia

Fello använder sig av samma mobilnät som Telia och har därmed samma täckning som Telia. Undantaget är 5G som Fellos kunder inte ännu har tillgång till.