Vilka mobiloperatörer delar nät? Här är hela listan

I Sverige är det enbart ett fåtal mobiloperatörer som har ett eget nät, övriga mobiloperatörer är så kallade virtuella operatörer. De mobiloperatörerna som har egna nät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 samt Tre. Övriga mobiloperatörer hyr in sig på en eller flera av dessa fyra mobiloperatörers nät för att erbjuda sina egna telekomtjänster.

Det går därmed att spara en hel del pengar utan att förlora täckning genom att byta till en lågprisoperatör inom samma nät. Om du har bäst täckning med Telia kan du byta till ett mobilabonnemang från Halebop eller Fello och få lika bra täckning med lägre priser. Har du Telenor som operatör kan du få ett billigare mobilabonnemang med Vimla. Tele2 delar också mobilnät med de billigare alternativen Penny och Katshing vilket gör att du kan spara flera tusen om året genom att prisjämföra i samma nät.

I svenska städer och större tätorter har i dag samtliga mobilnät bra täckning vilket gör att man numera inte längre behöver ta lika stor hänsyn till täckning i sitt val av operatör.  I det senaste testet av P3 Connect får samtliga svenska mobilnät mycket höga betyg. Allra bäst mobilnät har Telia som får 969 av 1000 poäng, tätt följt av Tele2 som får 924 av 1000 poäng. Telenor och Tres nät får även de mycket höga poäng (859 respektive 848), vilket betyder att ingen svensk mobiloperatör får mindre än 84 % av det maximala antalet poäng. 

I städer får samtliga svenska mobilnät mycket höga poäng med mer än 90 % av maxbetyget. Det betyder att om du bor i en stad är chansen stor att du kommer att ha god täckning oavsett vilken mobiloperatör du väljer. Hallon är en mobiloperatör som har blivit alltmer populär och som använder sig av tres mobilnät. Hallon har år 2020 ungefär lika bra täckning som andra mobiloperatörer men ofta med lägre priser och bättre villkor.

Sammanställning av vilken mobiloperatörer som tillhör vilket nät

Betyg för hur bra täckning varje mobiloperatör har i stad och landsbygd är hämtade från en sammanställning av alla tester av mobilnätet av mobilabonnemang.nu. För att se vilken mobiloperatör som har bäst täckning kan du klicka här.

MobiloperatörAnvänder mobilnätTäckningskartaKundnöjdhet
ACNTele2Täckningskarta 
AddsecureTelia / Net1  
A3TelenorTäckningskarta 
Bredband2 - Mobilt bredbandTreTäckningskarta 
Bredbandsbolaget - Mobilt bredbandTelenorTäckningskarta 
CellipTelenor (GSM)Täckningskarta 
Chili mobilTreTäckningskarta 
ComhemTele2Täckningskarta 
ComviqTele2 & Telia (GSM + 3G) samt Tele2 & Telenor (4G)Täckningskarta76,2 av 100*
Devicom + Tele4uTeliaTäckningskarta 
FelloTeliaTäckningskarta 
FibioTelenorTäckningskarta 
HalebopTelia (GSM + 3G & 4G)Täckningskarta77,3 av 100*
HallonTre (GSM + 3G)Täckningskarta71,3 av 100*
iCentrexTeliaTäckningskarta 
KatshingTele2Täckningskarta 
LycamobileTelenorTäckningskarta 
MybeatTeliaTäckningskarta 
Net1Net1 (eget)  
NetatOnceTelenorTäckningskarta 
PennyTele2Täckningskarta 
PhoneraTeliaTäckningskarta 
TDCTeliaTäckningskarta 
Tele2Tele2 (GSM + 3G & 4G)Täckningskarta69 av 100*
TelenorTelenor (GSM + 3G & 4G)Täckningskarta65,3 av 100*
TeliaTelia (GSM + 3G & 4G)Täckningskarta67,1 av 100*
TreTre (GSM + 3G & 4G)Täckningskarta68,5 av 100*
Universal TelecomTelenorTäckningskarta 
WifogTre (GSM + 3G & 4G)Täckningskarta 
VimlaTelenorTäckningskarta73,4 av 100*

Uppdaterad 2020-10-14

*Enligt svenskt kvalitetsindex undersökning av kundnöjdhet hos mobiloperatörer år 2020.

Om du går i tankar att teckna ett nytt mobilabonnemang har Post och Telestyrelsen sammanställt en lista av goda råd gällande mobiltäckning. I denna lista finns ett antal punkter som du bör tänka på innan du köper en ny mobiltelefon och tecknar ett nytt mobilabonnemang.