Byta mobiloperatör 2020 - vilken ska man välja?

Nytt år - ny mobiloperatör? Kanske vill du byta från en moderoperatör till en dotteroperatör eller från en dyrare till en billigare. Oavsett anledning finns det en del saker att att tänka på vid byte av mobiloperatör. Nedan guidar vi dig fram till rätt val för just dig. 

Det här bör du ta hänsyn till 

Vilken mobiloperatör som passar just dig bäst beror på ett flertal olika faktorer. Innan du bestämmer dig för vilken operatör du ska byta till bör du därför överväga vad som är viktigast för dig, och vilka behov du har. Fundera exempelvis på om priset eller täckningen är av störst betydelse samt på om du vill vill ha en mobil med abonnemang eller inte. Att byta till en billigare mobiloperatör kanske är viktigt för dig som student. Bor du på landsbygden där täckningen inte alltid är densamma som i storstaden blir operatörens mobilnät kanske en viktigare faktor. Huruvida du ska teckna ett abonnemang där telefonen ingår beror på dina ekonomiska förutsättningar samt hur bunden du kan tänka dig att vara. 

Billigaste mobiloperatörerna 

De billigaste mobiloperatörerna just nu, där du får mest surf för pengarna inom olika segment, är Hallon och Vimla. Hos dessa mobiloperatörer kan du även få ett mer förmånligt pris om du studerar eller om du är över 65. 

Mobiloperatörerna med bäst nät 

Svenska mobiloperatörer har bland de bästa mobilnäten i Europa. I svenska städer har samtliga mobilnät god täckning medan täckningen ibland kan vara lite sämre på landsbygden. I jämförelsestudien P3 Connect Mobile Benchmark har Telias mobilnät utsetts till det bästa för tredje året i rad, både i städer och på landsbygd. Även mobiloperatörerna Fello, Mybeat och Halebop använder sig av Telias nät och har därmed samma täckning. 

Mobiloperatören med bäst mobilerbjudanden 

I dagsläget är Comviq den mobiloperatör med bäst mobilerbjudanden. Telefonen kommer ofta med till en lägre summa än kontantpriset när du köper den med ett abonnemang. Summan blir även mer utspridd än om du köper telefonen separat vilket passar dig som inte har möjlighet att betala en större summa på en gång. Nackdelen 

med att teckna ett abonnemang med en mobil är att du ofta blir bunden till en specifik operatör. Något som hindrar din möjlighet att vara flexibel och byta abonnemang om något bättre kommer upp. 

Behåll numret när du byter mobiloperatör 

Mobil nummerportabilitet innebär att du har rätt att behålla ditt mobilnummer om du skulle vilja byta mobiloperatör. Hos de flesta mobiloperatörerna genomförs nummerflytten kostnadsfritt vid beställningsprocessen av ditt nya abonnemang. Om du har en bindningstid behöver du betala för ditt tidigare abonnemang tills avtalet har löpt ut. En del abonnemang har även en uppsägningstid på en eller två månader. För att bytet av mobiloperatör ska bli gratis behöver du då vänta till dess att uppsägningstiden har löpt ut.