Mobiloperatörer i Indien lanserar 5G inom landet

I Indien är det i dag drygt 420 miljoner som använder sig av mobilt Internet, lanseringen av 5g har därmed stora möjligheter att ge ett stort lyft för landets teknologiska utveckling. I samband med lanseringen av 5g blir Indien det fjärde landet i Asien som får stöd för den nya tekniken.

Med 5g kommer förbättrad hastighet, respons och kapacitet jämfört med tidigare generationer av mobilt nätverk. Det innebär snabbare uppladdning och nedladdning av data, bättre streamingkvalitet, samtidigt som fler maskiner kan vara uppkopplade mot nätet samtidigt. För Indiens användare av mobilt Internet innebär det att de kan få åtkomst till innovativ teknik som virtual reality och Internet of things, samt bättre möjligheter att arbeta och kommunicera på distans.

Lanseringen av 5g i Indien uppges vara en del av regeringens vision om digital inkludering som syftar till att stärka landets ekonomi och konkurrenskraft på den globala marknaden. Regeringen hoppas också att det kommer att skapa nya jobbmöjligheter inom teknikbranschen. I dagsläget finns 5g bara i städerna Delhi, Nagpur, Varanasi, Chennai, Hyderabad, Siliguri, Bengaluru, Kolkata och Mumbai men man hoppas kunna nå fler städer inom en snar framtid.

Den stora användningen av mobilt Internet i Indien har gjort att nätet ofta överbelastas vilket leder till att nätet blir långsamt. Ny teknik kan därmed göra det möjligt för vanliga användare att förutom att få tillgång till nya tekniska områden även få Internet med hög hastighet inom områden som redan konsumeras i dag, t.ex. tillgång till nyheter och information, undervisning på distans, samt digital underhållning.

Enligt Ericsson använder Indien näst mest data per användare i världen där genomsnittet använder 20 gb data per månad vilket kan jämföras med snittet i världen på 12 gb data i månaden. Den stora användningen av data beror främst på att mobilt bredband är mycket billigare än bredband via fiber. För Indien som fortfarande har en stor fattig befolkning har därför mobilt bredband varit ett bra alternativ.

I Indien är det två mobiloperatörer som dominerar marknaden, Jio och Bharti Airtel. Tillsammans har de nästan 70 % av marknaden och därmed flera hundra miljoner användare. Vissa menar att denna konsolidering av marknaden kan leda till dyrare priser för Indiens konsumenter. Risken för högre priser är också större sedan VD:n för Bharti Airtels i deras senaste rapport uttalade sig att han var oroad över de låga priserna i landet och att det kan hämma investeringar i ny teknologi.

Indien är nu ett av de första länderna i Asien att införa 5g, tillsammans med Kina, Japan och Sydkorea. Det finns dock fortsatt delade meningar om tekniken på grund av säkerhetsrisker och oro gällande inflytande från utländska företag, vilket har lett till begränsningar i tillgången på teknisk utrustning.