Svenska EQT blir majoritetsägare i Italienska Wind Tres mobilnät - äger därmed Italiens största mobilnät

I en ny affär med Hong Kongbaserade bolaget CK Hutchison har svenska EQT gjort en miljardaffär för att ta tillsammans med äga infrastrukturen av mobilnätet. EQT kommer att äga 60 % av bolaget medan CK Hutchison behåller resterande 40 %. Det nya bolaget kommer att äga och styra över Italiens största mobilnät och kommer att inneha mobil infrastruktur som mobilmaster och basstationer samt licensavtal för flera miljarder inom landet.

VD för det nya bolaget blir Benoit Hanssen som tidigare delade rollen som VD för Wind Tre. I sin roll som VD kommer Hanssen att arbeta med att möta efterfrågan på den nya 5G-tekniken.

Vilka är Wind Tre?

Wind Tre är en av de största mobiloperatörerna i landet. Företaget bildades år 2016 när två företag, Wind Telecomunicazioni och H3G Italia (även känt som Tre), slogs samman. Wind Tre tillhandahåller en rad olika tjänster t.ex. mobiltelefoni, fast telefoni och internet.

Wind Telecomunicazioni var tidigare en del av det ryska telekommunikationsföretaget VimpelCom, medan H3G Italia var en del av den Hong Kong-baserade CK Hutchison Holdings. Före sammanslagningen var både Wind och Tre bland de största telekommunikationsoperatörerna i Italien.

Efter sammanslagningen blev Wind Tre Italiens största mobiloperatör. CK Hutchison Holdings och VEON (tidigare VimpelCom) fortsatte att äga företaget gemensamt till 2018, när CK Hutchison köpte ut VEONs andel.

Vilka är EQT?

EQT är en global investeringsfirma med svensk bakgrund, grundad 1994 av Investor AB, som är den Wallenberg-familjeägda investeringsenheten. EQT erbjuder en rad olika investeringsstrategier som inkluderar private equity, tillväxt, infrastruktur och riskkapital, samt en rad olika sektorsspecifika strategier.

Företaget har gjort sig känt för att ha en långsiktig investeringshorisont och en affärsmodell baserad på att förvandla portföljföretag med potential till marknadsledare. EQT arbetar ofta nära de företag de investerar i för att stödja strategisk och operativ utveckling.

EQT's huvudkontor ligger i Stockholm, Sverige, men företaget har kontor runt om i världen, inklusive i Europa, Nordamerika och Asien.