Mobilabonnemang och mobiloperatörer i Tyskland

Om du reser till Tyskland ofta, eller om du funderar på att flytta dit, kan det vara en bra idé att jämföra mobiloperatörerna på den tyska marknaden innan du väljer att teckna ett abonnemang. Nedan redogör vi för de största mobiloperatörerna i Tyskland samt jämför den svenska och tyska mobilmarknaden för att du skall kunna ta det bästa beslutet utifrån dina förutsättningar. 

Tyskland har en av Europas största telefonmarknader och det finns således många mobiloperatörer och mobilabonnemang att välja mellan. Innan du fattar ett beslut bör du dock se över dina mobilvanor. Hur mycket du surfar, ringer och smsar inom Tyskland, Sverige och övriga delar av världen påverkar vilket abonnemang som passar just dig bäst. 

I dagsläget finns det fem stora mobiloperatörer som styr den tyska marknaden; Telekom Deutschland, Vodafone Germany, Telefónica Germany, 1&1 och Freenet AG med varumärkena Klarmobil.de och Mobilcom debitel. Varje år genomför P3 och det tyska Connect den mycket trovärdiga P3 Connect Mobile Benchmark-studien. Deras oberoende jämförelsemetod har blivit vägledande för operatörer internationellt då den bygger på en stor mängd data avseende den mobilanvändares upplevelser av olika mobilnät. Omfattande mätningar genomförs i såväl storstadsområden som i mindre orter på landsbygden. Studiens resultat visar att Telecom ligger i topp, tätt följt av Vodafone. Om priset är avgörande för dig kan den något billigare mobiloperatören Congstar vara ett bra alternativ för dig. Congstar låter dig nämligen utforma din egen mobilplan efter dina specifika behov. Även mobiloperatören E-plus erbjuder ett par billigare alternativ, här får du dock räkna med att täckningen inte är lika bra som hos de större mobiloperatörerna. Oavsett vilken operatör du väljer så är priserna för mobilt bredband och telefoni i Tyskland generellt något högre än i Sverige och andra EU-länder. 

Tysk adress krävs för sim-kort med förbetald plan

Det kan vara bra att känna till att SIM-kort säljs separat från telefonen i Tyskland. Det är således viktigt att du ser till att din telefon är upplåst, annars kan du inte använda den med en tysk mobilplan. SIM-korten kan köpas på stormarknader för ca 10 euro. Du bör även vara medveten om att du måste uppge en tysk adress när du köper ett SIM-kort med en förbetald plan. För att skaffa ett kontantkort krävs det enbart att du identifierar dig med pass. Du bör dock vara medveten om att det är betydligt dyrare att använda ett tyskt kontantkort än ett svenskt och därför bör du enbart se det som en tillfällig lösning om du planerar att stanna i Tyskland under en längre period. 

Slutligen, Tyskland ingår i EU vilket innebär att du ofta ringer, smsar och surfar för samma pris som hemma i Sverige om du väljer att ha kvar ditt svenska mobilabonnemang istället för att teckna ett tyskt. Detsamma gäller om du har ett tyskt mobilabonnemang och vistas i Sverige. Var dock noga med se efter vad som gäller för just ditt abonnemang då det kan finnas undantag.