Mobiloperatörer på Cypern 2021 - hur du väljer rätt

Funderar du på att flytta till Cypern, eller reser du dit med jämna mellanrum under längre perioder? I så fall kan det vara en bra idé att jämföra olika mobiloperatörer för att se om det är fördelaktigt att teckna ett abonnemang i landet. Nedan redogör vi för de största mobiloperatörerna på Cypern samt jämför dem med svenska alternativ så att du skall kunna ta det bästa beslutet utifrån dina individuella förutsättningar.

Att välja rätt mobiloperatör och abonnemang kan innebära en hel del stress, inte minst när det handlar om alternativ på en okänd marknad. På Cypern finns det tre leverantörer som erbjuder mobilabonnemang. Dessa är Epic, Primetel och Cytamobile-Vodafone (Cyta).

Cytamobile-Vodafone är Cyperns statliga alternativ och den äldsta befintliga mobiloperatören på marknaden. Epic lanserades under 2004 under namnet Areeba, bytte sedan namn till MTN efter att ha vunnit budet om den andra mobillicensen på ön, och ändrade 2018 år namn till Epic. Operatören blev således först med att utmana Cytamobile-Vodafone. Primetel är det senaste tillskottet på den cypriotiska telefonmarknaden. Samtliga mobiloperatörer erbjuder ett flertal abonnemangsplaner (PayMonthly) och kontantkortsalternativ (PayAsYouGo). Såväl abonnemangsplanerna som kontantkortsalternativen är snarlika vad gäller pris för samtal och SMS hos de olika operatörerna. Ett tips är dock att välja samma leverantör som dina vänner och familj eftersom samtal till samma operatör är betydligt billigare.

Om du planerar att stanna i mindre än ett år på Cypern rekommenderar vi dig att välja ett kontantkortalternativ (PayAsYouGo) framför att binda dig till ett abonnemang (PayMonthly). Ett kontantkort på Cypern kostar vanligtvis mellan 10-15 euro och innehåller då en viss mängd surf/samtal/sms. Du kan sedan fylla på ditt kontantkort online eller på olika kiosker som finns över hela ön.

Cypern ingår som bekant i EU vilket innebär att du ofta ringer, smsar och surfar för samma pris som hemma i Sverige om du väljer att ha kvar ditt svenska mobilabonnemang istället för att teckna ett på Cypern. Detsamma gäller om du har ett mobilabonnemang på Cypern och vistas i Sverige. Detta är således ett alternativ som fungerar mycket bra för många svenskar. Var dock noga med se efter vad som gäller för just ditt abonnemang då det kan finnas undantag. Tänk även på att en del svenska mobiloperatörer endast tillåter dig att använda en viss mäng surf när du är utomlands. För att undvika oväntade kostnader kan det kan vara en bra idé att kontakta din nuvarande mobiloperatör för att diskutera dina villkor och alternativ.

Slutligen, tänk på att det är olagligt att använda din mobiltelefon när du kör bil på Cypern!