Mobiloperatörer i Australien

Ska du resa till, eller är du på en längre resa i Australien? Då kan det vara en bra idé att skaffa ett mobilabonnemang eller kontantkort från en australiensisk mobiloperatör. Mobilabonnemangen i Australien är på många sätt utformade på samma sätt som de i Sverige med ett fast pris för samtal och sms, men där mängden data styr månadskostnaden. Priserna på abonnemangen är också på ett ungefär snarlika de billigaste svenska mobiloperatörerna. Här nedan går vi igenom de största mobiloperatörerna i Australien.

Den största mobiloperatören i Australien sett till antalet kunder är Telstra som också enligt dem själva har Australiens största mobilnät. Telstra erbjuder kontantkort (så kallade pre-paids) från en australiensisk dollar om dagen. Om du planerar att stanna i Australien under en längre tid kan du också teckna abonnemang från ca 250 kr i månaden vilket inkluderar 2 gb data och en större samtalspott.

Optus är Australiens näst största mobiloperatör och erbjuder 28-dagars pre-paids från drygt 220 kr per månad. I dessa ingår fria samtal och sms inom Australien och du har möjlighet att styra hur mycket data du behöver genom att uppgradera abonnemanget. Optus erbjuder också pre-paids som håller under 180 dagar men där du får betala samtals- och smskostnad.

Vodafone är tredje störst och erbjuder sina kunder pre-paid plans som ger dig obegränsat med samtal och sms. Pre paid plans från Vodafone varar också några dagar längre (35 jämfört med 28 dagar) när du fyller på kortet.

Virgin Mobile är fjärde störst och använder sig av samma nät som Optus. Med Virgin Mobile kan du teckna månad för månads-abonnemang från drygt 220 kr som ger dig fria samtal och sms samt en mindre mängd data.

Det är viktigt att du undersöker både bindningstid och uppsägningstid när du tecknar ett mobilabonnemang i Australien. De flesta pre-paids och månad till månad-abonnemang har till synes ingen bindningstid eller uppsägningstid men det är ändå viktigt att du undersöker det finstilta i avtalet. Flera mobiloperatörer har avgifter för om du väljer att avsluta abonnemanget innan bindningstiden går ut.