Mobiloperatörer i Spanien

Om du reser frekvent till Spanien eller om du funderar på att flytta dit, kan det vara en bra idé att jämföra mobiloperatörerna på den spanska marknaden innan du väljer att teckna ett abonnemang. Nedan redogör vi för de största mobiloperatörerna i Spanien samt jämför den svenska och spanska mobilmarknaden för att du skall kunna fatta det bästa valet för just dig.

Det finns många olika mobiloperatörer i Spanien att välja mellan, men innan du fattar beslut angående mobiloperatör och abonnemang bör du se över dina mobilvanor. Vad som passar dig bäst beror exempelvis på hur mycket du surfar, ringer och smsar inom Spanien, Sverige och övriga delar av världen. Generellt kan man säga att det är något dyrare att använda sin mobiltelefon i Spanien jämfört med i Sverige, detta gäller oavsett om du tecknar ett abonnemang eller om du väljer ett kontantkort.

För att skaffa ett mobilabonnemang i Spanien kräver de flesta mobiloperatörer att du har ett så kallat NIE-nummer. Ett annat vanligt förekommande krav bland mobiloperatörerna är att du har ett spanskt kontonummer/bankkonto som har funnits i minst 3 månader. Till en början kan det därför vara en bra idé att skaffa ett kontantkort. För att skaffa ett kontantkort krävs det enbart att du identifierar dig med ditt pass. Du bör dock vara medveten om att det är betydligt dyrare att använda ett spanskt kontantkort än ett svenskt och därför se det som en tillfällig lösning om du planerar att stanna i Spanien under en längre period.

I dagsläget är Movistar, Vodafone och Orange de tre största mobiloperatörerna i Spanien. Enligt kundundersökningar är Movistar den mest populära mobiloperatören i landet. Vodafone har det mest heltäckande nätet och är således ett pålitligt alternativ för dig som bor på landsbygden. Vodafone får dock lägre betyg än sina konkurrenter gällande kundservice. Även mobiloperatören Orange får höga betyg för sin täckning, samtidigt kritiseras de för sina något högre prisplaner.

Utöver de tre ovan nämnda mobiloperatörerna finns det också flera mindre mobiloperatörer i Spanien som opererar på de större operatörernas mobilnät. Exempel på populära och prisvärda mindre mobiloperatörer är Happy Móvil, Simyo och Lebra. Priserna för abonnemangen och kontantkorten hos dessa operatörer är lägre än hos de tre etablerade, men anslutningen är vanligtvis endast tillgänglig i de större städerna. Det är således viktigt att du kontrollerar hur täckningen ser ut i just ditt område innan du binder dig till något. Slutligen, Spanien ingår i EU vilket innebär att du ofta ringer, smsar och surfar för samma pris som hemma i Sverige om du väljer att ha kvar ditt svenska mobilabonnemang istället för att teckna ett spanskt. Detsamma gäller om du har ett spanskt mobilabonnemang och vistas i Sverige. Var dock noga med se efter vad som gäller för just ditt abonnemang då det kan finnas undantag.