Vilka mobiloperatörer delar nät? Här är hela listan

I Sverige är det enbart ett fåtal mobiloperatörer som har ett eget nät, övriga mobiloperatörer är så kallade virtuella operatörer. De mobiloperatörerna som har egna nät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 samt Tre. Övriga mobiloperatörer hyr in sig på en eller flera av dessa fyra mobiloperatörers nät för att erbjuda sina egna telekomtjänster.

Enligt en undersökning utförd av Post och Telestyrelsen är svenskar generellt sätt nöjda med sin mobiltäckning. Dock så är svenskar mer missnöjda med hastigheten för surf i mobilnätet, där bara drygt hälften som svarade i enkätundersökningen var nöjda med täckningen för mobilsurf. I en undersökning av tidskriften Mobil så hade Telia bäst teckning för röstsamtal, medan mobiloperatören Tre var bäst när det kom till mobilsurf i 3G-nätet tätt följt av Telenor. Testet av täckning gjordes över hela Sverige och enligt resultatet hade alla mobilnät ett gott resultat gällande röstsamtal (minst fyra av fem), medan för 3G-hastighet så utmärkte sig Tre positivt. Enligt Mobil berodde detta främst på att Tre var den enda mobiloperatören som kunde erbjuda Turbo 3G i sitt nät.

Sammanställning av vilken mobiloperatörer som tillhör vilket nät

Mobiloperatör Använder mobilnät
ACN Tele2
Addsecure Telia / Net1
Alltele Telia / Telenor
Bredband2 – Mobilt bredband Tre
Bredbandsbolaget – Mobilt bredband Telenor
Cellip Telenor (GSM)
Comviq Tele2 & Telia (GSM + 3G) samt Tele2 & Telenor (4G)
Delight Telia
Devicom + Tele4u Telia
Fello Telia
Halebop Telia (GSM + 3G & 4G)
Hallon Tre (GSM + 3G)
iCentrex Telia
Lycamobile Telenor
Net1 Net1 (eget)
NetatOnce Telenor
Phonera Telia
TDC Telia
Tele2 Tele2 (GSM + 3G & 4G)
Telenor Telenor (GSM + 3G & 4G)
Telia Telia (GSM + 3G & 4G)
Tre Tre (GSM + 3G & 4G)
Universal Telecom Telenor
Vectone Telia
Vimla Telenor

Uppdaterad 2018-05-23

Om du går i tankar att teckna ett nytt mobilabonnemang har Post och Telestyrelsen sammanställt en lista av goda råd gällande mobiltäckning. I denna lista finns ett antal punkter som du bör tänka på innan du köper en ny mobiltelefon och tecknar ett nytt mobilabonnemang.