Mobiloperatörerna som gör störst vinst i Sverige

Har du någonsin undrat vilken mobiloperatör i Sverige som är mest lönsam? Det har vi också, därför bestämde vi oss för att ta reda på det. Här hittar du listan över de svenska mobiloperatörer som gjorde störst vinst år 2018. Det är kanske inte helt otippat att vinnaren inte med på listan över de billigaste mobiloperatörna.

Den svenska mobilmarknaden domineras av fyra stora aktörer som tillsammans har mer än 99 % av intäkterna. Detta inlägg kommer således att fokusera på dessa fyra, men vilken mobiloperatör av dessa är egentligen mest lönsam?

På fjärde plats finns Tre (Hi3g Access) som förra året gjorde en vinst på 1,4 miljarder kronor enligt Allabolag.se och hade en vinstmarginal på 11,9 %. Tre är den yngsta av de stora mobiloperatörerna och grundades år 2001. På dessa 17 år har mobiloperatören gått från helt nya till att i dag ha drygt 13 % av alla mobilabonnemang i Sverige.

Tredje plats innehavs av Telenor som för bokslutet år 2017 gjorde en vinst på 4,1 miljarder kronor. Bolaget är dock väldigt lönsamt eftersom de lyckades göra den allra största vinsten av alla fyra sett till omsättningen. Telenor hade en vinstmarginal på hela 31,7 %(!) vilket är högre än alla de andra stora mobiloperatörerna i Sverige och därmed gör dem till den mest lönsamma mobiloperatören.

Den mobiloperatör som gör näst största vinsten i Sverige är Tele2 som enligt senaste årsredovisningen gjorde en vinst på 4,3 miljarder kronor på den svenska marknaden. Tele2 har den näst högsta vinstmarginalen på 27 % och har därmed en mycket god lönsamhet på kunderna i Sverige.

Den mobiloperatören som gör störst vinst i Sverige är [trumvirvel] Telia. Telia gjorde en vinst på 8,7 miljarder kronor enligt senaste årsredovisningen vilket gör att de har mer än dubbelt så stor vinst som tvåan, Tele2. Telia är också ohotat störst mobiloperatör i Sverige sett till omsättning och har mer än en tredjedel av alla mobilabonnemang i Sverige. Sett till lönsamhet går det dock sämre, på den svenska verksamheten har Telia en lägre vinstmarginal än sina konkurrenter.

Mobiloperatör Omsättning Vinst / förlust Vinstmarginal
Telia
(och Halebop)
36,8 miljarder kronor (Svenska delen av verksamheten) 8,7 miljarder kr 23,6 %
Telenor
(och Vimla)
12,9 miljarder kr 4,1 miljarder kr 31,7 %
Tele2
(och Comviq)
15,9 miljarder kr 4,3 miljarder kr 27 %
Tre
(Hallon)
11,8 miljarder kronor 1,4 miljarder kr 11,9 %
Fello 23 miljoner kr -2,4 miljoner kr -10,4 %
A3 857 miljoner kr 14 miljoner kr 1,6 %

 

 


Halebop

Mobiloperatören Halebop är en systeroperatör till Telia och erbjuder både fastprisabonnemang, mobilabonnemang med rörliga priser samt kontantkort. De mest populära mobilabonnemangen från Halebop går under namnet Rubbet. Halebop använder sig av Telias nät och erbjuder sina kunder surf på hög hastighet i 4G, Turbo 3G och Edge. Som student erbjuder Halebop särskildt prisnedsatta erbjudanden.

Abonnemang

Halebop har i dagsläget 4 olika abonnemangsformer, tre av dessa är olika typer av fastprisabonnemang och kallas för rubbet. Den fjärde abonnemangsformen heter Halebop Hallå som har en lägre fast månadskostnadsdel men har rörliga samtalskostnader.

Halebop Rubbet

Halebops fastprisabonnemang går under namnet Rubbet och finns i tre olika former, Hallon rubbet stor, Hallon rubbet och Hallon rubbet liten. Till dessa ingår ett fast antal kostnadsfria samtal, sms och gigabyte surf varje månad. Till Halebop rubbet har du också möjlighet att köpa till extra surf, detta kan du enklast göra via Halebop-appen.

Halebop hallå

Med abonnemanget Halebop hallå ingår nästinstill fria sms och 0,5 gb surf, dock så ingår inga fria samtal utan du betalar en rörlig taxa när du ringer. Halebop hallå riktar sig främst mot sällananvändare och stor-smsare.

Kontantkort

Halebop erbjuder för närvarande tre olika typer av kontantkort vars utformning är väldigt lika de för mobilabonnemangen (förutom halebop vänner).

Halebop rubbet

Finns likt abonnemangen i tre olika former, Halebop rubbet stor, Halebop rubbet och Halebop rubbet liten. Villkoren för dessa är identiska med abonnemangen med skillnaden att du kan välja att inte förlänga (stoppa tjänsten) varje månad.

Halebop hallå

Har snarlika villkor som abonnemanget med samma namn, skillnaden är att du kan ringa för månadsbeloppet och att du varje månad kan välja om du vill hålla tjänsten aktiv.

Halebop vänner

Med kontantkortet Halebop Vänner ringer du kostnadsfritt till andra med Halebop. Du kan också välja att få 3000 eller 5000 inkluderade sms samt 1 eller 3 gb surf inkluderad surf beroende på prisplan.

Halebop ladda

Har du ett Halebop kontantkort och vill ladda så kan du göra det antingen via din bank eller genom mobiltjänster. Om du vill ladda ditt kontantkort via din bank kan du göra det med ett betal- eller kreditkort via deras hemsida. Du kan också ladda kontantkortet direkt via din Internetbank genom din bankinloggning.

Du kan också ladda Halebop via deras egna app som finns till både iOs och Android. I appen kan du ladda ditt eller någon annans kontantkort samt köpa extra surf. Du kan också tanka ditt halebop kontantkort genom att skicka ett sms. För att tanka via sms måste du första ha anslutit ditt betal- eller kreditkort till Halebop, sedan kan du smsa (numret finns på hemsidan) för att fylla på ditt kontantkort. Det går också att ladda halebops kontantkort via WyWallet.

För mer information om hur du laddar ditt kontantkort gå in på Halebops hemsida för laddning av kontantkort.

Saldo

För att kolla ditt saldo hos Halebop kan du antingen ladda hem deras app eller logga in på deras hemsida under fliken Mitt Halebop. På sidan Mitt Halebop kan du även hitta din puk-kod, vilka tjänster du prenumererar på samt beställa och avbeställa tjänster.

Surf

Halebop använder sig av Telias nät och som kund har du tillgång till 4G, Turbo 3G samt Edge vilket ger hastigheter på upp till 100 megabit per sekund. Halebop surf till kontant och Halebop surf till abonnemang finns båda alternativ att välja mellan 0,5gb och 10 gb.

Om du har problem med inställningarna för surf har Halebop en guide för hur du ställer in surf till Android och iPhone här. För äldre telefoner finns instruktioner på deras supportavdelning, som du kommer åt via sökfunktionen.

Extra surf

Du kan enkelt fylla på mer surf om du har ett mobilabonnemang eller kontantkort från Halebop. För att ladda extra surf så kan du antingen ladda hem deras app eller göra det på Halebops hemsida.

Halebop student

Halebop har tagit fram ett specialabonnemang till studenter som är en variant på halebop rubbet stor men med reducerad månadskostnad. Till studenter finns också specialerbjudanden för de senaste telefonerna med det tidigare nämnda specialabonnemanget riktade mot studenter. Halebop är en av flera mobiloperatörer som har studenterbjudanden och står sig väl jämfört med andra listade mobiloperatörer med studentrabatt.

Kundtjänst (support)

Halebops kundtjänst är kopplad till deras hemsida där du först hittar vanligt ställda frågor, och om du inte hittar din fråga bland alternativen kan kontakta kundtjänsten på Halebop, antingen via chatt eller via mejl.

Halebop butiker

Halebop har inga egna butiker utan hänvisar till deras hemsida.

Kontakt

För att komma i kontakt med Halebop gällande kundärenden kan du chatta eller mejla dem via deras hemsida. Om du behöver komma i kontakt med företaget Halebop så är de baserade i Borlänge, deras aktuella kontaktuppgifter finns på hemsidan halebop.se.

Telefonnummer till Halebop

Halebop har ingen support via telefon utan hänvisar istället till deras hemsida, där kan du komma i kontakt med dem via chatt eller mejl.


Tre

Mobiloperatören Tre lanserades i samband med den svenska utbyggnaden av 3G och var den första mobiloperatören i Sverige som kunde erbjuda kunder mobillösningar med denna nya teknik. Som mobiloperatör är Tres starkaste sidor sitt snabba och täckande mobilnät samt deras stora utbud av möjligheter att kombinera mobiltelefoner med mobilabonnemang. Oftast är det fördelaktigt att köpa en mobiltelefon i samband med att man tecknar ett mobilabonnemang istället för att köpa de två separat. Detta då kostnaden för mobiltelefonen oftast subventioneras när man väljer att teckna ett mobilabonnemang.

Tres mobilabonnemang

Tre har ett utbud av mobilabonnemang bestående av abonnemangstyperna 3Fast pris, 3Surf och 3Pott. Med 3Fast pris så får man som kund ringa och smsa obegränsat , och beroende på månadsavgiften så ingår en viss surfmängd varje månad. Abonnemanget 3Surf är precis som namnet antyder anpassat för kunder som använder mobiltelefonen till att surfa mycket. Till detta abonnemang betalar man en månadsavgift som nästan uteslutande går till en surfpott. Med mobilabonnemanget 3Pott så får man varje månad använda hela månadskostnaden till att ringa, smsa och surfa. 3Pott är särskilt inriktat som ett abonnemangsval till de som vill köpa en ny mobiltelefon.

Tres utbud av mobilabonnemang med mobiltelefon

Som mobiloperatör utmärker sig Tre främst med sitt stora utbud av mobiltelefoner med mobilabonnemang. På prisjämförelsesidan mobilabonnemang.nu så ligger mobilerbjudanden från Tre oftast högst rankade bland olika mobiloperatörers mobilerbjudanden. Som kund till Tre har man möjlighet att få sin mobiltelefon subventionerad om man väljer att teckna ett av deras mobilabonnemang i 24 månader. Oftast gör subventioneringen att totalkostnaden för att äga mobiltelefonen under perioden blir lägre än om man skulle köpa abonnemang och telefon separat.

Tres kontantkort

Tre har ett kontantkortspaket, 3Kontantkort, som går att tanka på med olika typer av värdebevis. Till 3Kontantkort finns det värdebevis-typerna 3Fast pris, 3Vänner, 3Prat, 3Global,  samt tillägget Extra data. Kunder som tankar värdebeviset 3Fast pris kan närmast ringa och smsa obegränsat under värdebevisets giltighet. Till 3Fast pris ingår också en viss mängd surf. Värdebeviset 3Vänner är riktat mot de som främst ringer och smsar inom Tres egna nät. 3Prat är anpassat för mobilanvändare som ringer mycket och det ingår även en viss mängd surf beroende på det belopp man väljer att tanka kontantkortet med. Värdebeviset 3Global är riktat mot de som ringer mycket till utlandet. Priset för att ringa till utlandet varierar från land till land, så det är viktigt att undersöka vad kostnaden är till det land som du vill ringa till.

Tres mobilnät

Mobilnätet som Tre använder är deras egna och det är särskilt anpassat för 3G-tekniken. Tre anger själva att deras nät har en teknik som gör att deras kunder får bättre täckning både inomhus och utomhus än vad kunder hos andra operatörer har. Sedan år 2012 erbjuder också Tre 4G i deras nät, och det håller kontinuerligt på att bygga ut detta stöd. Enligt sajten Täckningskollen så har Tre stark täckning för 3G i nästan hela södra Sverige.  När det kommer till 4G så har Tre näst bäst täckning av alla mobiloperatörer men täckningen är främst koncentrerad kring storstäderna Stockholm och Göteborg.

Tres butiker

Tre har hundratals egna butiker över hela Sverige och verkar finnas i alla större städer. Om du vill hitta en 3Butik eller återförsäljare nära dig så har Tre  en butik-lokaliserare där du bara behöver fylla i stad för att hitta närmsta butik.


Comviq

Mobiloperatören Comviq marknadsför sig som lågprisalternativet på den svenska mobilmarknaden. Förr så bestod Comviqs utbud enbart av kontantkortsalternativ, men utbudet har på senare år breddats till att innehålla både mobilabonnemang och mobiltelefoner knutna till dessa abonnemang. I Comviq kontant-utbudet finns ett antal prisplaner som är anpassade efter olika typer av konsumenter. Bland dessa finns det kontantkort som är riktade mot de som surfar mycket, de som ringer mycket utomlands, samt de som ringer mycket inom det egna nätet. Bland mobilabonnemangen var Comviq först ut med att lansera abonnemang med fast pris, vilket innebär att du ringer och smsar obegränsat för en fast summa i månaden.

Comviq kontant

Comviq kontant finns med ett antal tankningsalternativ, där varje alternativ har en egen prisplan. De olika tankningsalternativen som finns med Comviq Kontant är anpassade efter olika typer av konsumenter, så det är viktigt att välja ett alternativ som passar dina mobilvanor. Kunder till Comviq som köpt ett Comviq startpaket kan välja vilken tankningsplan de vill använda. Denna plan kan sedan om man vill ändras månadsvis. De tankningsplaner som finns är listade här nedan.

Comviq Amigos

Kontantkortladdningen Comviq Amigos är riktad mot mobilanvändare som ringer och smsar mycket till utlandet. Comviq Amigos går att tanka med 50, 100 eller 200 kr, samt Comviq Amigos Afrika 59 kr. Kostnaden för att ringa och smsa inom Sverige är densamma för alla Comviq Amigos prisplaner. Priset att ringa och smsa utomlands verkar vara lika oberoende om du laddar ditt kontantkort med 50, 100 eller 200 kr, medan Comviq Amigos Afrika 59 kr har andra priser till länder i Afrika. Till prisplanen Comviq Amigos 200 ingår det 200 mb surf varje månad.

Comviq Kompis

Alternativet Comviq Kompis är främst riktat mot de som ringer och smsar mycket till personer som har Comviq eller Tele2 som mobiloperatör. Comviq Kompis finns i två olika prisplaner, Comviq Kompis 75 kr, samt Comviq Kompis 95 kr. Gemensamt för de båda prisplanerna är att samtal och sms till mobiler som använder sig av Comviqs eller Tele2s nät är kostnadsfria. Till övriga nät är samtals- och smskostnaden avsevärt högre än vad de är för de andra tankningsalternativen. Till Comviq Kompis 95 kr ingår en surfpott på 1gb medan Comviq Kompis 75 kr har en surfpott på 0,2gb.

Comviq kontant fastpris

Med Comviq kontant fastpris finns i laddningarna 145 kr, 195 kr, och 245 kr. Med samtliga fastpris-prisplaner ringer och smsar du obegränsat inom Sverige, men mängden surf skiljer sig beroende på tankningsbelopp. Om du tankar beloppet 145 kr ingår 0,2 gb surf, för 195 kr ingår 1 gb surf, och för 245 kr ingår 3 gb surf.

Comviq Surf

Om du har ett Comviq kontantkort kan du välja att köpa till extra surfmängd via Comviq Surf. När du tankar Comviq Surf kan du välja mellan 1gb för 50 kr, 3gb för 100 kr, samt 10gb för200 kr. Den inkluderade surfmängden i alla surfladdningar gäller i 30 dagar och därefter försvinner den surfmängd som ej nyttjats.

Comviq Fast pris

Comviq var den första mobiloperatören i Sverige som lanserade mobilabonnemang med fast pris. Comviqs utbud av mobilabonnemang med fast pris består av alternativen Fastpris, Fastpris EU, och Kompis Fri.

För alternativet Comviq Fastpris så ingår en obegränsad mängd samtal och sms inom Sverige och du kan beroende på månadskostnad, välja hur mycket surf du vill ska ingå. Comviq Fastpris har varken bindnings- eller uppsägningstid vilket innebär att du när som helst kan välja att avsluta mobilabonnemanget.

Med alternativet Comviq Fastpris EU så ingår fria samtal och sms inom hela EU samt Norge och Island. Till detta alternativ ingår också 1 gb fri surf som också går att använda inom hela EU-regionen samt Norge och Island.

Alternativet Comviq Kompis Fri har fria samtal och sms till mobilanvändare som använder sig av Comviqs och Tele2s mobilnät. Till mobilabonnemanget Comviq Kompis Fri ingår också 1 gb surf. Detta mobilabonnemang har inte någon bindningstid.

Comviq aktuellt saldo & tankning

För att kolla upp ditt saldo för Comviq så har du flera olika alternativ. Enklast för att kolla upp ditt saldo är att logga in på Comviqs hemsida där du kan se aktuellt saldo och prisplan. Vill du tanka ditt kontantkort så kan man antingen göra det online via Comviqs officiella hemsida eller via någon annan återförsäljare online. Du kan också tanka din mobiltelefon via något ombud (brukar finnas i närbutiker och kiosker).

Comviq kundservice

Comviq har en omfattande kundservice-tjänst online via den officiella hemsidan. Där finns vanliga frågor och kundsupport i form av chatt eller formulär. Det finns också möjlighet att komma i kontakt med kundservicen via telefon. Telefonsupporten är öppen mellan kl 9 och 17 på vardagar och telefonnumret till Comviq kundservice är 0772-212 121.