Största svenska mobiloperatörer 2018

Enligt statistik från Post och Telestyrelsen omsätter den svenska marknaden för mobila samtals och datatjänster i dag mer än 30 miljarder kronor årligen. Detta kan jämföras med marknaden för fast Internet som bara är en knapp tredjedel av denna sett till omsättning. Den genomsnittliga intäkten från ett hushåll i Sverige var 626 kronor i månaden där majoritet utgjorde intäkter för mobila samtal och datatjänster.

Den svenska mobiloperatörmarknaden består av fyra större aktörer och ett gäng avsevärt mindre. De största aktörerna på den svenska marknaden är Telia (11 453 mnkr), Tele2 (7 169 mnkr), Tre (5 198 mnkr) och Telenor (5 842 mnkr) som tillsammans med dotterbolag nästan står för 99 % av intäkterna och antal kunder på den svenska telekommarknaden. Viktigt att notera är att flera kända mindre mobiloperatörer är dotterbolag till de fyra stora som t.ex. Hallon (Tre), Vimla (Telenor) och Halebop (Telia). Intäkterna från dessa bolag ingår därför i intäkterna hos de största aktörerna.

Sett till marknadsandelar för antal mobilabonnemang dominerar de fyra stora aktörerna marknaden och har tillsammans 95,7 % av antal täckande mobilabonnemang i Sverige. Störst är Telia med 35,9 % följt av Tele2 med 27,8 % av marknaden. På Tredje plats finns Telenor som har 18,7 % av marknaden och på fjärde plats finns Tre med 13,2 %. Totalt sett finns det i dag drygt 14 miljoner mobilabonnemang i Sverige. För mobilabonnemang kommer två tredjedelar av intäkterna från marknaden för privata tjänster medan resten kommer från företagsmarknaden.

År 2017 har också marknaden för M2M (Machine to machine) växt kraftigt och antalet abonnemang i denna form ökade med 30 % till 11 miljoner abonnemang. De totala intäkterna från M2M-abonnemang var en miljard kronor, vilket fortfarande är en bra bit efter intäkterna från vanliga mobilabonnemang.

Den svenska mobilmarknaden har enligt Konkurrensverket ur ett globalt perspektiv relativt låga priser, och priserna har även på senare tid även sjunkit för mobilabonnemang.


Mobiloperatörer i Danmark

Här går vi igenom mobiloperatörer på den danska marknaden. Sett till pris är den danska mobiltelefonmarknaden på ungefär samma nivå som Sverige med undantag för mobilabonnemang med fri data.

I Danmark finns det fyra mobiloperatörer som har egna mobilnät, dessa är: TDC, Tre, Telia och Telenor. Alla mobiloperatörer i Danmark använder sig av något av dessa nät. De populära mobiloperatörerna Oister och Telmore är så kallade virtuella operatörer och använder sig av Tres respektive TDSc mobilnät.

Priserna på den danska marknaden är snarlik de på den svenska marknaden om man tar dagens växelkurs i beaktning. För de som ringer lite är svenska mobiloperatörer lite billigare än vad de danska är, medan för normalanvändare så är priset nästan identiskt.

Det finns dock en stor skillnad i erbjudanden på den danska marknaden jämfört med den svenska, och det är att flera mobiloperatörer erbjuder mobilabonnemang med fri surf till förhållandevis låga priser. Telia erbjuder t.ex. mobilabonnemang med nästan fri surf (1000 gb ingår) till det konkurrenskraftiga priset 249 danska kronor i månaden (ca 350 svenska kronor). Även Oister erbjuder mobilabonnemang med fri surf för ca 200 kr i månaden (dock bara 5 gb surf i andra eu-länder än Danmark).

Lista över mobiloperatörer i Danmark

Här nedan hittar du några av de största och mest populära mobiloperatörerna i Danmark. I listan hittar du också ett betyg i prisnivå, popularitet och storlek, där lägsta betyg är 1 och högsta är 5.

Mobiloperatör Prisnivå Popularitet Storlek
Oister (Tres nät) 5 av 5 4 av 5 3 av 5
Telmore 3 av 5 3 av 5 3 av 5
Tre 3 av 5 3 av 5 4 av 5
Telenor 2 av 5 3 av 5 5 av 5
Telia 4 av 5 4 av 5 5 av 5
youSee (fd TDC) 3 av 5 4 av 5 5 av 5

Mobiloperatörer i Australien

Ska du resa till, eller är du på en längre resa i Australien? Då kan det vara en bra idé att skaffa ett mobilabonnemang eller kontantkort från en australiensisk mobiloperatör. Mobilabonnemangen i Australien är på många sätt utformade på samma sätt som de i Sverige med ett fast pris för samtal och sms, men där mängden data styr månadskostnaden. Priserna på abonnemangen är också på ett ungefär snarlika de billigaste svenska mobiloperatörerna. Här nedan går vi igenom de största mobiloperatörerna i Australien.

Den största mobiloperatören i Australien sett till antalet kunder är Telstra som också enligt dem själva har Australiens största mobilnät. Telstra erbjuder kontantkort (så kallade pre-paids) från en australiensisk dollar om dagen. Om du planerar att stanna i Australien under en längre tid kan du också teckna abonnemang från ca 250 kr i månaden vilket inkluderar 2 gb data och en större samtalspott.

Optus är Australiens näst största mobiloperatör och erbjuder 28-dagars pre-paids från drygt 220 kr per månad. I dessa ingår fria samtal och sms inom Australien och du har möjlighet att styra hur mycket data du behöver genom att uppgradera abonnemanget. Optus erbjuder också pre-paids som håller under 180 dagar men där du får betala samtals- och smskostnad.

Vodafone är tredje störst och erbjuder sina kunder pre-paid plans som ger dig obegränsat med samtal och sms. Pre paid plans från Vodafone varar också några dagar längre (35 jämfört med 28 dagar) när du fyller på kortet.

Virgin Mobile är fjärde störst och använder sig av samma nät som Optus. Med Virgin Mobile kan du teckna månad för månads-abonnemang från drygt 220 kr som ger dig fria samtal och sms samt en mindre mängd data.

Det är viktigt att du undersöker både bindningstid och uppsägningstid när du tecknar ett mobilabonnemang i Australien. De flesta pre-paids och månad till månad-abonnemang har till synes ingen bindningstid eller uppsägningstid men det är ändå viktigt att du undersöker det finstilta i avtalet. Flera mobiloperatörer har avgifter för om du väljer att avsluta abonnemanget innan bindningstiden går ut.


Försäljningen av Smartphones minskar för första gången någonsin

Under det fjärde kvartalet 2017 så minskade smartphonesförsäljningen för första gången sedan mätningen börjades år 2014. Försäljningen sjönk med 5,6 % jämfört med föregående år, vilket inte är någon dramatisk minskning men som ändå visar på ett trendbrott. Antalet sålda smartphones under sista kvartalet 2017 var hela 408 miljoner vilket ändå är väldigt starka siffror.

Anledningen till trendbrottet är enligt Gartner att konsumenter numera håller fast vid sina telefoner och uppgraderar mer sällan. Skälet till att konsumenter inte uppgraderar är att senare smartphonereleaser inte har innehållit några större nyheter utan främst har handlat om inkrementella förbättringar. Gartner skriver att efterfrågan på nya telefoner i första hand har rört bättre kamera, stöd för 4g, och bättre kvalitet.

På senare tid har det också funnits en tendens smartphonetillverkare att härma varandra och variationen mellan olika smartphones har därmed blivit mindre. Detta kan också ha bidragit till att försäljningen har minskat.

Världens största smartphonetillverkare enligt IDC  är Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi och OPPO. Tillsammans har de mer än halva marknaden för smartphones världen över. Samsung som enligt sin senaste rapport visade på en lätt dalande försäljning med en minskning på 3,6 %. Samsung sålde ändå hela 74 miljoner smartphones under perioden.

Apple har enligt sin senaste rapport också för första gången haft en minskande smartphoneförsäljning, vilket vissa menar är på grund av att iPhone X inte motsvarat förväntningarna. Trots den minskade försäljningen hade Apple ändå en rekordstor lönsamhet vilket med stor sannolikhet beror på iPhone X höga pris.

De kinesiska företagen Huawei och Xiaomi ökade sin försäljning till skillnad från Samsung och Apple med nästan 8 % var. Dessa är två märken som har fokuserat på att konkurrera med pris vilket skulle kunna indikera att marknaden för billiga smartphones fortfarande växer. En annan förklaring är att konsumenter har börjat prioritera pris över andra faktorer vid val av en ny telefon.


Com Hem slås samman med Tele2

I dagarna har Tele2 meddelat att de planerar att gå samman med Com Hem, och nu återstår det endast att Com Hems aktieägare ska rösta för beslutet och att Eus konkurrensmyndighet ska godkänna sammanslagningen. Vad detta innebär för kunderna är fortfarande oklart men det kan med stor sannolikhet innebära att Tele2 i framtiden kommer att erbjuda sina kunder mer tjänster.

I en intervju med TT säger Anders Nilsson (före detta vd för Com Hem och som är tilltänkt ny VD för Tele2) att sammanslagningen kommer att gynna kunder som får tillgång fler tjänster. En annan mobiloperatör som har ett liknande utbud är Telia som sedan länge har erbjudit sina kunder fler tjänster inom kommunikation än mobiltelefoni. Denna sammanslagning gör därmed att Telia får en större utmanare på den svenska marknaden som blir en mer heltäckande leverantör av kommunikationslösningar som mobila tjänster, bredband och tv-tjänster. Högre konkurrens kommer förhoppningsvis göra att det i slutändan gynnar kunderna.

För dig som är nöjd med Tele2 skulle det kunna innebära att du i framtiden kan spara pengar genom att teckna fler tjänster via företaget t.ex. bredband och telefoni. Com Hem har också varit en av Sveriges största aktörer sett till utbud av tjänster i deras nät, vilket med stor sannolikhet kan komma att prägla samarbetet med Tele2. Men hur det faktiskt blir får framtiden utvisa.

Com Hem Group skriver på sin sida att sammanslagningen har synergieffekter mellan de två bolagen som kommer att generera upp mot en miljard kronor genom ökade intäkter och besparingar genom sammanslagningar av företagsfunktioner. Detta skulle förhoppningsvis kunna leda till positiva effekter som också hamnar hos kunderna. Tele2

I och med sammanslagningen kommer Com Hem byta namn till Tele2. Sammanslagningen blir enligt Tele2s hemsida officiell under andra halvåret av 2018 om allt går som det ska.


Halebop

Mobiloperatören Halebop är en systeroperatör till Telia och erbjuder både fastprisabonnemang, mobilabonnemang med rörliga priser samt kontantkort. De mest populära mobilabonnemangen från Halebop går under namnet Rubbet. Halebop använder sig av Telias nät och erbjuder sina kunder surf på hög hastighet i 4G, Turbo 3G och Edge. Som student erbjuder Halebop särskildt prisnedsatta erbjudanden.

Abonnemang

Halebop har i dagsläget 4 olika abonnemangsformer, tre av dessa är olika typer av fastprisabonnemang och kallas för rubbet. Den fjärde abonnemangsformen heter Halebop Hallå som har en lägre fast månadskostnadsdel men har rörliga samtalskostnader.

Halebop Rubbet

Halebops fastprisabonnemang går under namnet Rubbet och finns i tre olika former, Hallon rubbet stor, Hallon rubbet och Hallon rubbet liten. Till dessa ingår ett fast antal kostnadsfria samtal, sms och gigabyte surf varje månad. Till Halebop rubbet har du också möjlighet att köpa till extra surf, detta kan du enklast göra via Halebop-appen.

Halebop hallå

Med abonnemanget Halebop hallå ingår nästinstill fria sms och 0,5 gb surf, dock så ingår inga fria samtal utan du betalar en rörlig taxa när du ringer. Halebop hallå riktar sig främst mot sällananvändare och stor-smsare.

Kontantkort

Halebop erbjuder för närvarande tre olika typer av kontantkort vars utformning är väldigt lika de för mobilabonnemangen (förutom halebop vänner).

Halebop rubbet

Finns likt abonnemangen i tre olika former, Halebop rubbet stor, Halebop rubbet och Halebop rubbet liten. Villkoren för dessa är identiska med abonnemangen med skillnaden att du kan välja att inte förlänga (stoppa tjänsten) varje månad.

Halebop hallå

Har snarlika villkor som abonnemanget med samma namn, skillnaden är att du kan ringa för månadsbeloppet och att du varje månad kan välja om du vill hålla tjänsten aktiv.

Halebop vänner

Med kontantkortet Halebop Vänner ringer du kostnadsfritt till andra med Halebop. Du kan också välja att få 3000 eller 5000 inkluderade sms samt 1 eller 3 gb surf inkluderad surf beroende på prisplan.

Halebop ladda

Har du ett Halebop kontantkort och vill ladda så kan du göra det antingen via din bank eller genom mobiltjänster. Om du vill ladda ditt kontantkort via din bank kan du göra det med ett betal- eller kreditkort via deras hemsida. Du kan också ladda kontantkortet direkt via din Internetbank genom din bankinloggning.

Du kan också ladda Halebop via deras egna app som finns till både iOs och Android. I appen kan du ladda ditt eller någon annans kontantkort samt köpa extra surf. Du kan också tanka ditt halebop kontantkort genom att skicka ett sms. För att tanka via sms måste du första ha anslutit ditt betal- eller kreditkort till Halebop, sedan kan du smsa (numret finns på hemsidan) för att fylla på ditt kontantkort. Det går också att ladda halebops kontantkort via WyWallet.

För mer information om hur du laddar ditt kontantkort gå in på Halebops hemsida för laddning av kontantkort.

Saldo

För att kolla ditt saldo hos Halebop kan du antingen ladda hem deras app eller logga in på deras hemsida under fliken Mitt Halebop. På sidan Mitt Halebop kan du även hitta din puk-kod, vilka tjänster du prenumererar på samt beställa och avbeställa tjänster.

Surf

Halebop använder sig av Telias nät och som kund har du tillgång till 4G, Turbo 3G samt Edge vilket ger hastigheter på upp till 100 megabit per sekund. Halebop surf till kontant och Halebop surf till abonnemang finns båda alternativ att välja mellan 0,5gb och 10 gb.

Om du har problem med inställningarna för surf har Halebop en guide för hur du ställer in surf till Android och iPhone här. För äldre telefoner finns instruktioner på deras supportavdelning, som du kommer åt via sökfunktionen.

Extra surf

Du kan enkelt fylla på mer surf om du har ett mobilabonnemang eller kontantkort från Halebop. För att ladda extra surf så kan du antingen ladda hem deras app eller göra det på Halebops hemsida.

Halebop student

Halebop har tagit fram ett specialabonnemang till studenter som är en variant på halebop rubbet stor men med reducerad månadskostnad. Till studenter finns också specialerbjudanden för de senaste telefonerna med det tidigare nämnda specialabonnemanget riktade mot studenter. Halebop är en av flera mobiloperatörer som har studenterbjudanden och står sig väl jämfört med andra listade mobiloperatörer med studentrabatt.

Kundtjänst (support)

Halebops kundtjänst är kopplad till deras hemsida där du först hittar vanligt ställda frågor, och om du inte hittar din fråga bland alternativen kan kontakta kundtjänsten på Halebop, antingen via chatt eller via mejl.

Halebop butiker

Halebop har inga egna butiker utan hänvisar till deras hemsida.

Kontakt

För att komma i kontakt med Halebop gällande kundärenden kan du chatta eller mejla dem via deras hemsida. Om du behöver komma i kontakt med företaget Halebop så är de baserade i Borlänge, deras aktuella kontaktuppgifter finns på hemsidan halebop.se.

Telefonnummer till Halebop

Halebop har ingen support via telefon utan hänvisar istället till deras hemsida, där kan du komma i kontakt med dem via chatt eller mejl.Vilka mobiloperatörer delar nät? Här är hela listan

I Sverige är det enbart ett fåtal mobiloperatörer som har ett eget nät, övriga mobiloperatörer är så kallade virtuella operatörer. De mobiloperatörerna som har egna nät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 samt Tre. Övriga mobiloperatörer hyr in sig på en eller flera av dessa fyra mobiloperatörers nät för att erbjuda sina egna telekomtjänster.

Enligt en undersökning utförd av Post och Telestyrelsen är svenskar generellt sätt nöjda med sin mobiltäckning. Dock så är svenskar mer missnöjda med hastigheten för surf i mobilnätet, där bara drygt hälften som svarade i enkätundersökningen var nöjda med täckningen för mobilsurf. I en undersökning av tidskriften Mobil så hade Telia bäst teckning för röstsamtal, medan mobiloperatören Tre var bäst när det kom till mobilsurf i 3G-nätet tätt följt av Telenor. Testet av täckning gjordes över hela Sverige och enligt resultatet hade alla mobilnät ett gott resultat gällande röstsamtal (minst fyra av fem), medan för 3G-hastighet så utmärkte sig Tre positivt. Enligt Mobil berodde detta främst på att Tre var den enda mobiloperatören som kunde erbjuda Turbo 3G i sitt nät.

Sammanställning av vilken mobiloperatörer som tillhör vilket nät

Mobiloperatör Använder mobilnät
ACN Tele2
Addsecure Telia / Net1
Alltele Telia / Telenor
Bredband2 – Mobilt bredband Tre
Bredbandsbolaget – Mobilt bredband Telenor
Cellip Telenor (GSM)
Comviq Tele2 & Telia (GSM + 3G) samt Tele2 & Telenor (4G)
Delight Telia
Devicom + Tele4u Telia
Fello Telia
Halebop Telia (GSM + 3G & 4G)
Hallon Tre (GSM + 3G)
iCentrex Telia
Lycamobile Telenor
Net1 Net1 (eget)
NetatOnce Telenor
Phonera Telia
TDC Telia
Tele2 Tele2 (GSM + 3G & 4G)
Telenor Telenor (GSM + 3G & 4G)
Telia Telia (GSM + 3G & 4G)
Tre Tre (GSM + 3G & 4G)
Universal Telecom Telenor
Vectone Telia
Vimla Telenor

Uppdaterad 2018-05-23

Om du går i tankar att teckna ett nytt mobilabonnemang har Post och Telestyrelsen sammanställt en lista av goda råd gällande mobiltäckning. I denna lista finns ett antal punkter som du bör tänka på innan du köper en ny mobiltelefon och tecknar ett nytt mobilabonnemang.


Mobiloperatörer i Norge

Letar du efter en mobiloperatör i Norge? Utbudet på den norska mobiltelefonimarknaden är lite mer begränsad än den svenska. I dagsläget så finns det ett tiotal mobiloperatörer att välja mellan i Norge, där prisnivån är snarlik den svenska men ligger aningen högre. Precis som i Sverige har mobilabonnemangsformen fastpris blivit alltmer dominant på senare tid och produktutbudet är ganska snarlikt mobiloperatörerna emellan. Det finns dock vissa skillnader som i synnerhet kan vara viktigt att känna till som svensk boendes i Norge.

Vissa av mobiloperatörerna i Norge har skräddarsytt sina mobilabonnemang för att bättre passa svenskar boende i Norge. Bland produktutbudet hos dessa mobiloperatörer så är villkoren väldigt snarlika och prisnivåerna är också väldigt lika. Tele2 i Norge har för sina kunder med fastprisabonnemang samma villkor i både Norge och Sverige, vilket inkluderar sms, data och fria minuter som ingår i mobilabonnemanget.

Detta gäller också för mobiloperatören Netcom som är Telias dotterbolag i Norge. De har riktat produktutbudet Smart till Svenskar, där merparten av dessa produkter har inkluderat 1000 minuter att ringa till Sverige för varje månad. Bland Smart-produkterna ingår också fria samtal, sms och mms i Norge, samt en inkluderad datamängd varje månad.

 

Mobiloperatören Chess har också fria samtal och sms till Sverige i sitt SjakkMatt-utbud. Chess SjakkMatt-produkter har precis som övriga fastpris-abonnemang fria samtal och sms men surfmängden varierar beroende på månadskostnaden. Till skillnad från Tele2 och Netcom har Chess också en basic produkt riktad mot småkonsumenter som också går att använda på den Svenska marknaden.

Även mobiloperatören One Call har kostnadsfria samtal och sms till Sverige och resten av Norden för sina fastprisabonnemang. One Call har likt Chess positionerat sig som ett lågprisalternativ till de större mobiloperatörerna.

Det verkar inte finnas någon prisinformation gällande ingående samtal och sms bland de norska mobiloperatörerna. Generellt så brukar mobiloperatörerna inte ta ut någon avgift för detta i Norden, men det kan vara bra att undersöka vidare om du väntar många ingående samtal / sms från Sverige.

Övriga mobiloperatörerna i Norge är TelenorTelipol, Djuice och Talkmore.


Tre

Mobiloperatören Tre lanserades i samband med den svenska utbyggnaden av 3G och var den första mobiloperatören i Sverige som kunde erbjuda kunder mobillösningar med denna nya teknik. Som mobiloperatör är Tres starkaste sidor sitt snabba och täckande mobilnät samt deras stora utbud av möjligheter att kombinera mobiltelefoner med mobilabonnemang. Oftast är det fördelaktigt att köpa en mobiltelefon i samband med att man tecknar ett mobilabonnemang istället för att köpa de två separat. Detta då kostnaden för mobiltelefonen oftast subventioneras när man väljer att teckna ett mobilabonnemang.

Tres mobilabonnemang

Tre har ett utbud av mobilabonnemang bestående av abonnemangstyperna 3Fast pris, 3Surf och 3Pott. Med 3Fast pris så får man som kund ringa och smsa obegränsat , och beroende på månadsavgiften så ingår en viss surfmängd varje månad. Abonnemanget 3Surf är precis som namnet antyder anpassat för kunder som använder mobiltelefonen till att surfa mycket. Till detta abonnemang betalar man en månadsavgift som nästan uteslutande går till en surfpott. Med mobilabonnemanget 3Pott så får man varje månad använda hela månadskostnaden till att ringa, smsa och surfa. 3Pott är särskilt inriktat som ett abonnemangsval till de som vill köpa en ny mobiltelefon.

Tres utbud av mobilabonnemang med mobiltelefon

Som mobiloperatör utmärker sig Tre främst med sitt stora utbud av mobiltelefoner med mobilabonnemang. På prisjämförelsesidan mobilabonnemang.nu så ligger mobilerbjudanden från Tre oftast högst rankade bland olika mobiloperatörers mobilerbjudanden. Som kund till Tre har man möjlighet att få sin mobiltelefon subventionerad om man väljer att teckna ett av deras mobilabonnemang i 24 månader. Oftast gör subventioneringen att totalkostnaden för att äga mobiltelefonen under perioden blir lägre än om man skulle köpa abonnemang och telefon separat.

Tres kontantkort

Tre har ett kontantkortspaket, 3Kontantkort, som går att tanka på med olika typer av värdebevis. Till 3Kontantkort finns det värdebevis-typerna 3Fast pris, 3Vänner, 3Prat, 3Global,  samt tillägget Extra data. Kunder som tankar värdebeviset 3Fast pris kan närmast ringa och smsa obegränsat under värdebevisets giltighet. Till 3Fast pris ingår också en viss mängd surf. Värdebeviset 3Vänner är riktat mot de som främst ringer och smsar inom Tres egna nät. 3Prat är anpassat för mobilanvändare som ringer mycket och det ingår även en viss mängd surf beroende på det belopp man väljer att tanka kontantkortet med. Värdebeviset 3Global är riktat mot de som ringer mycket till utlandet. Priset för att ringa till utlandet varierar från land till land, så det är viktigt att undersöka vad kostnaden är till det land som du vill ringa till.

Tres mobilnät

Mobilnätet som Tre använder är deras egna och det är särskilt anpassat för 3G-tekniken. Tre anger själva att deras nät har en teknik som gör att deras kunder får bättre täckning både inomhus och utomhus än vad kunder hos andra operatörer har. Sedan år 2012 erbjuder också Tre 4G i deras nät, och det håller kontinuerligt på att bygga ut detta stöd. Enligt sajten Täckningskollen så har Tre stark täckning för 3G i nästan hela södra Sverige.  När det kommer till 4G så har Tre näst bäst täckning av alla mobiloperatörer men täckningen är främst koncentrerad kring storstäderna Stockholm och Göteborg.

Tres butiker

Tre har hundratals egna butiker över hela Sverige och verkar finnas i alla större städer. Om du vill hitta en 3Butik eller återförsäljare nära dig så har Tre  en butik-lokaliserare där du bara behöver fylla i stad för att hitta närmsta butik.