Com Hem slås samman med Tele2

I dagarna har Tele2 meddelat att de planerar att gå samman med Com Hem, och nu återstår det endast att Com Hems aktieägare ska rösta för beslutet och att Eus konkurrensmyndighet ska godkänna sammanslagningen. Vad detta innebär för kunderna är fortfarande oklart men det kan med stor sannolikhet innebära att Tele2 i framtiden kommer att erbjuda sina kunder mer tjänster.

I en intervju med TT säger Anders Nilsson (före detta vd för Com Hem och som är tilltänkt ny VD för Tele2) att sammanslagningen kommer att gynna kunder som får tillgång fler tjänster. En annan mobiloperatör som har ett liknande utbud är Telia som sedan länge har erbjudit sina kunder fler tjänster inom kommunikation än mobiltelefoni. Denna sammanslagning gör därmed att Telia får en större utmanare på den svenska marknaden som blir en mer heltäckande leverantör av kommunikationslösningar som mobila tjänster, bredband och tv-tjänster. Högre konkurrens kommer förhoppningsvis göra att det i slutändan gynnar kunderna.

För dig som är nöjd med Tele2 skulle det kunna innebära att du i framtiden kan spara pengar genom att teckna fler tjänster via företaget t.ex. bredband och telefoni. Com Hem har också varit en av Sveriges största aktörer sett till utbud av tjänster i deras nät, vilket med stor sannolikhet kan komma att prägla samarbetet med Tele2. Men hur det faktiskt blir får framtiden utvisa.

Com Hem Group skriver på sin sida att sammanslagningen har synergieffekter mellan de två bolagen som kommer att generera upp mot en miljard kronor genom ökade intäkter och besparingar genom sammanslagningar av företagsfunktioner. Detta skulle förhoppningsvis kunna leda till positiva effekter som också hamnar hos kunderna. Tele2

I och med sammanslagningen kommer Com Hem byta namn till Tele2. Sammanslagningen blir enligt Tele2s hemsida officiell under andra halvåret av 2018 om allt går som det ska.


Halebop

Mobiloperatören Halebop är en systeroperatör till Telia och erbjuder både fastprisabonnemang, mobilabonnemang med rörliga priser samt kontantkort. De mest populära mobilabonnemangen från Halebop går under namnet Rubbet. Halebop använder sig av Telias nät och erbjuder sina kunder surf på hög hastighet i 4G, Turbo 3G och Edge. Som student erbjuder Halebop särskildt prisnedsatta erbjudanden.

Abonnemang

Halebop har i dagsläget 4 olika abonnemangsformer, tre av dessa är olika typer av fastprisabonnemang och kallas för rubbet. Den fjärde abonnemangsformen heter Halebop Hallå som har en lägre fast månadskostnadsdel men har rörliga samtalskostnader.

Halebop Rubbet

Halebops fastprisabonnemang går under namnet Rubbet och finns i tre olika former, Hallon rubbet stor, Hallon rubbet och Hallon rubbet liten. Till dessa ingår ett fast antal kostnadsfria samtal, sms och gigabyte surf varje månad. Till Halebop rubbet har du också möjlighet att köpa till extra surf, detta kan du enklast göra via Halebop-appen.

Halebop hallå

Med abonnemanget Halebop hallå ingår nästinstill fria sms och 0,5 gb surf, dock så ingår inga fria samtal utan du betalar en rörlig taxa när du ringer. Halebop hallå riktar sig främst mot sällananvändare och stor-smsare.

Kontantkort

Halebop erbjuder för närvarande tre olika typer av kontantkort vars utformning är väldigt lika de för mobilabonnemangen (förutom halebop vänner).

Halebop rubbet

Finns likt abonnemangen i tre olika former, Halebop rubbet stor, Halebop rubbet och Halebop rubbet liten. Villkoren för dessa är identiska med abonnemangen med skillnaden att du kan välja att inte förlänga (stoppa tjänsten) varje månad.

Halebop hallå

Har snarlika villkor som abonnemanget med samma namn, skillnaden är att du kan ringa för månadsbeloppet och att du varje månad kan välja om du vill hålla tjänsten aktiv.

Halebop vänner

Med kontantkortet Halebop Vänner ringer du kostnadsfritt till andra med Halebop. Du kan också välja att få 3000 eller 5000 inkluderade sms samt 1 eller 3 gb surf inkluderad surf beroende på prisplan.

Halebop ladda

Har du ett Halebop kontantkort och vill ladda så kan du göra det antingen via din bank eller genom mobiltjänster. Om du vill ladda ditt kontantkort via din bank kan du göra det med ett betal- eller kreditkort via deras hemsida. Du kan också ladda kontantkortet direkt via din Internetbank genom din bankinloggning.

Du kan också ladda Halebop via deras egna app som finns till både iOs och Android. I appen kan du ladda ditt eller någon annans kontantkort samt köpa extra surf. Du kan också tanka ditt halebop kontantkort genom att skicka ett sms. För att tanka via sms måste du första ha anslutit ditt betal- eller kreditkort till Halebop, sedan kan du smsa (numret finns på hemsidan) för att fylla på ditt kontantkort. Det går också att ladda halebops kontantkort via WyWallet.

För mer information om hur du laddar ditt kontantkort gå in på Halebops hemsida för laddning av kontantkort.

Saldo

För att kolla ditt saldo hos Halebop kan du antingen ladda hem deras app eller logga in på deras hemsida under fliken Mitt Halebop. På sidan Mitt Halebop kan du även hitta din puk-kod, vilka tjänster du prenumererar på samt beställa och avbeställa tjänster.

Surf

Halebop använder sig av Telias nät och som kund har du tillgång till 4G, Turbo 3G samt Edge vilket ger hastigheter på upp till 100 megabit per sekund. Halebop surf till kontant och Halebop surf till abonnemang finns båda alternativ att välja mellan 0,5gb och 10 gb.

Om du har problem med inställningarna för surf har Halebop en guide för hur du ställer in surf till Android och iPhone här. För äldre telefoner finns instruktioner på deras supportavdelning, som du kommer åt via sökfunktionen.

Extra surf

Du kan enkelt fylla på mer surf om du har ett mobilabonnemang eller kontantkort från Halebop. För att ladda extra surf så kan du antingen ladda hem deras app eller göra det på Halebops hemsida.

Halebop student

Halebop har tagit fram ett specialabonnemang till studenter som är en variant på halebop rubbet stor men med reducerad månadskostnad. Till studenter finns också specialerbjudanden för de senaste telefonerna med det tidigare nämnda specialabonnemanget riktade mot studenter. Halebop är en av flera mobiloperatörer som har studenterbjudanden och står sig väl jämfört med andra listade mobiloperatörer med studentrabatt.

Kundtjänst (support)

Halebops kundtjänst är kopplad till deras hemsida där du först hittar vanligt ställda frågor, och om du inte hittar din fråga bland alternativen kan kontakta kundtjänsten på Halebop, antingen via chatt eller via mejl.

Halebop butiker

Halebop har inga egna butiker utan hänvisar till deras hemsida.

Kontakt

För att komma i kontakt med Halebop gällande kundärenden kan du chatta eller mejla dem via deras hemsida. Om du behöver komma i kontakt med företaget Halebop så är de baserade i Borlänge, deras aktuella kontaktuppgifter finns på hemsidan halebop.se.

Telefonnummer till Halebop

Halebop har ingen support via telefon utan hänvisar istället till deras hemsida, där kan du komma i kontakt med dem via chatt eller mejl.Vilka mobiloperatörer delar nät? Här är hela listan

I Sverige är det enbart ett fåtal mobiloperatörer som har ett eget nät, övriga mobiloperatörer är så kallade virtuella operatörer. De mobiloperatörerna som har egna nät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 samt Tre. Övriga mobiloperatörer hyr in sig på en eller flera av dessa fyra mobiloperatörers nät för att erbjuda sina egna telekomtjänster.

Enligt en undersökning utförd av Post och Telestyrelsen är svenskar generellt sätt nöjda med sin mobiltäckning. Dock så är svenskar mer missnöjda med hastigheten för surf i mobilnätet, där bara drygt hälften som svarade i enkätundersökningen var nöjda med täckningen för mobilsurf. I en undersökning av tidskriften Mobil så hade Telia bäst teckning för röstsamtal, medan mobiloperatören Tre var bäst när det kom till mobilsurf i 3G-nätet tätt följt av Telenor. Testet av täckning gjordes över hela Sverige och enligt resultatet hade alla mobilnät ett gott resultat gällande röstsamtal (minst fyra av fem), medan för 3G-hastighet så utmärkte sig Tre positivt. Enligt Mobil berodde detta främst på att Tre var den enda mobiloperatören som kunde erbjuda Turbo 3G i sitt nät.

Sammanställning av vilken mobiloperatörer som tillhör vilket nät

Mobiloperatör Använder mobilnät
ACN Tele2
Addsecure Telia / Net1
Alltele Telia / Telenor
Bredband2 – Mobilt bredband Tre
Bredbandsbolaget – Mobilt bredband Telenor
Cellip Telenor (GSM)
Com Hem – Mobilt bredband Tre
Comviq Tele2 & Telia (GSM + 3G) samt Tele2 & Telenor (4G)
Delight Telia
Devicom + Tele4u Telia
Fello Telia
Glocalnet Telenor (GSM + 3G)
Halebop Telia (GSM + 3G & 4G)
Hallon Tre (GSM + 3G)
iCentrex Telia
Lycamobile Telenor
Net1 Net1 (eget)
NetatOnce Telenor
Phonera Telia
TDC Telia
Tele2 Tele2 (GSM + 3G & 4G)
Telenor Telenor (GSM + 3G & 4G)
Telia Telia (GSM + 3G & 4G)
Tre Tre (GSM + 3G & 4G)
Universal Telecom Telenor
Vectone Telia
Vimla Telenor

Uppdaterad 2016-11-13

Om du går i tankar att teckna ett nytt mobilabonnemang har Post och Telestyrelsen sammanställt en lista av goda råd gällande mobiltäckning. I denna lista finns ett antal punkter som du bör tänka på innan du köper en ny mobiltelefon och tecknar ett nytt mobilabonnemang.


Mobiloperatörer i Norge

Letar du efter en mobiloperatör i Norge? Utbudet på den norska mobiltelefonimarknaden är lite mer begränsad än den svenska. I dagsläget så finns det ett tiotal mobiloperatörer att välja mellan i Norge, där prisnivån är snarlik den svenska men ligger aningen högre. Precis som i Sverige har mobilabonnemangsformen fastpris blivit alltmer dominant på senare tid och produktutbudet är ganska snarlikt mobiloperatörerna emellan. Det finns dock vissa skillnader som i synnerhet kan vara viktigt att känna till som svensk boendes i Norge.

Vissa av mobiloperatörerna i Norge har skräddarsytt sina mobilabonnemang för att bättre passa svenskar boende i Norge. Bland produktutbudet hos dessa mobiloperatörer så är villkoren väldigt snarlika och prisnivåerna är också väldigt lika. Tele2 i Norge har för sina kunder med fastprisabonnemang samma villkor i både Norge och Sverige, vilket inkluderar sms, data och fria minuter som ingår i mobilabonnemanget.

Detta gäller också för mobiloperatören Netcom som är Telias dotterbolag i Norge. De har riktat produktutbudet Smart till Svenskar, där merparten av dessa produkter har inkluderat 1000 minuter att ringa till Sverige för varje månad. Bland Smart-produkterna ingår också fria samtal, sms och mms i Norge, samt en inkluderad datamängd varje månad.

 

Mobiloperatören Chess har också fria samtal och sms till Sverige i sitt SjakkMatt-utbud. Chess SjakkMatt-produkter har precis som övriga fastpris-abonnemang fria samtal och sms men surfmängden varierar beroende på månadskostnaden. Till skillnad från Tele2 och Netcom har Chess också en basic produkt riktad mot småkonsumenter som också går att använda på den Svenska marknaden.

Även mobiloperatören One Call har kostnadsfria samtal och sms till Sverige och resten av Norden för sina fastprisabonnemang. One Call har likt Chess positionerat sig som ett lågprisalternativ till de större mobiloperatörerna.

Det verkar inte finnas någon prisinformation gällande ingående samtal och sms bland de norska mobiloperatörerna. Generellt så brukar mobiloperatörerna inte ta ut någon avgift för detta i Norden, men det kan vara bra att undersöka vidare om du väntar många ingående samtal / sms från Sverige.

Övriga mobiloperatörerna i Norge är TelenorTelipol, Djuice och Talkmore.


Tre

Mobiloperatören Tre lanserades i samband med den svenska utbyggnaden av 3G och var den första mobiloperatören i Sverige som kunde erbjuda kunder mobillösningar med denna nya teknik. Som mobiloperatör är Tres starkaste sidor sitt snabba och täckande mobilnät samt deras stora utbud av möjligheter att kombinera mobiltelefoner med mobilabonnemang. Oftast är det fördelaktigt att köpa en mobiltelefon i samband med att man tecknar ett mobilabonnemang istället för att köpa de två separat. Detta då kostnaden för mobiltelefonen oftast subventioneras när man väljer att teckna ett mobilabonnemang.

Tres mobilabonnemang

Tre har ett utbud av mobilabonnemang bestående av abonnemangstyperna 3Fast pris, 3Surf och 3Pott. Med 3Fast pris så får man som kund ringa och smsa obegränsat , och beroende på månadsavgiften så ingår en viss surfmängd varje månad. Abonnemanget 3Surf är precis som namnet antyder anpassat för kunder som använder mobiltelefonen till att surfa mycket. Till detta abonnemang betalar man en månadsavgift som nästan uteslutande går till en surfpott. Med mobilabonnemanget 3Pott så får man varje månad använda hela månadskostnaden till att ringa, smsa och surfa. 3Pott är särskilt inriktat som ett abonnemangsval till de som vill köpa en ny mobiltelefon.

Tres utbud av mobilabonnemang med mobiltelefon

Som mobiloperatör utmärker sig Tre främst med sitt stora utbud av mobiltelefoner med mobilabonnemang. På prisjämförelsesidan mobilabonnemang.nu så ligger mobilerbjudanden från Tre oftast högst rankade bland olika mobiloperatörers mobilerbjudanden. Som kund till Tre har man möjlighet att få sin mobiltelefon subventionerad om man väljer att teckna ett av deras mobilabonnemang i 24 månader. Oftast gör subventioneringen att totalkostnaden för att äga mobiltelefonen under perioden blir lägre än om man skulle köpa abonnemang och telefon separat.

Tres kontantkort

Tre har ett kontantkortspaket, 3Kontantkort, som går att tanka på med olika typer av värdebevis. Till 3Kontantkort finns det värdebevis-typerna 3Fast pris, 3Vänner, 3Prat, 3Global,  samt tillägget Extra data. Kunder som tankar värdebeviset 3Fast pris kan närmast ringa och smsa obegränsat under värdebevisets giltighet. Till 3Fast pris ingår också en viss mängd surf. Värdebeviset 3Vänner är riktat mot de som främst ringer och smsar inom Tres egna nät. 3Prat är anpassat för mobilanvändare som ringer mycket och det ingår även en viss mängd surf beroende på det belopp man väljer att tanka kontantkortet med. Värdebeviset 3Global är riktat mot de som ringer mycket till utlandet. Priset för att ringa till utlandet varierar från land till land, så det är viktigt att undersöka vad kostnaden är till det land som du vill ringa till.

Tres mobilnät

Mobilnätet som Tre använder är deras egna och det är särskilt anpassat för 3G-tekniken. Tre anger själva att deras nät har en teknik som gör att deras kunder får bättre täckning både inomhus och utomhus än vad kunder hos andra operatörer har. Sedan år 2012 erbjuder också Tre 4G i deras nät, och det håller kontinuerligt på att bygga ut detta stöd. Enligt sajten Täckningskollen så har Tre stark täckning för 3G i nästan hela södra Sverige.  När det kommer till 4G så har Tre näst bäst täckning av alla mobiloperatörer men täckningen är främst koncentrerad kring storstäderna Stockholm och Göteborg.

Tres butiker

Tre har hundratals egna butiker över hela Sverige och verkar finnas i alla större städer. Om du vill hitta en 3Butik eller återförsäljare nära dig så har Tre  en butik-lokaliserare där du bara behöver fylla i stad för att hitta närmsta butik.


Comviq

Mobiloperatören Comviq marknadsför sig som lågprisalternativet på den svenska mobilmarknaden. Förr så bestod Comviqs utbud enbart av kontantkortsalternativ, men utbudet har på senare år breddats till att innehålla både mobilabonnemang och mobiltelefoner knutna till dessa abonnemang. I Comviq kontant-utbudet finns ett antal prisplaner som är anpassade efter olika typer av konsumenter. Bland dessa finns det kontantkort som är riktade mot de som surfar mycket, de som ringer mycket utomlands, samt de som ringer mycket inom det egna nätet. Bland mobilabonnemangen var Comviq först ut med att lansera abonnemang med fast pris, vilket innebär att du ringer och smsar obegränsat för en fast summa i månaden.

Comviq kontant

Comviq kontant finns med ett antal tankningsalternativ, där varje alternativ har en egen prisplan. De olika tankningsalternativen som finns med Comviq Kontant är anpassade efter olika typer av konsumenter, så det är viktigt att välja ett alternativ som passar dina mobilvanor. Kunder till Comviq som köpt ett Comviq startpaket kan välja vilken tankningsplan de vill använda. Denna plan kan sedan om man vill ändras månadsvis. De tankningsplaner som finns är listade här nedan.

Comviq Amigos

Kontantkortladdningen Comviq Amigos är riktad mot mobilanvändare som ringer och smsar mycket till utlandet. Comviq Amigos går att tanka med 50, 100 eller 200 kr, samt Comviq Amigos Afrika 59 kr. Kostnaden för att ringa och smsa inom Sverige är densamma för alla Comviq Amigos prisplaner. Priset att ringa och smsa utomlands verkar vara lika oberoende om du laddar ditt kontantkort med 50, 100 eller 200 kr, medan Comviq Amigos Afrika 59 kr har andra priser till länder i Afrika. Till prisplanen Comviq Amigos 200 ingår det 200 mb surf varje månad.

Comviq Kompis

Alternativet Comviq Kompis är främst riktat mot de som ringer och smsar mycket till personer som har Comviq eller Tele2 som mobiloperatör. Comviq Kompis finns i två olika prisplaner, Comviq Kompis 75 kr, samt Comviq Kompis 95 kr. Gemensamt för de båda prisplanerna är att samtal och sms till mobiler som använder sig av Comviqs eller Tele2s nät är kostnadsfria. Till övriga nät är samtals- och smskostnaden avsevärt högre än vad de är för de andra tankningsalternativen. Till Comviq Kompis 95 kr ingår en surfpott på 1gb medan Comviq Kompis 75 kr har en surfpott på 0,2gb.

Comviq kontant fastpris

Med Comviq kontant fastpris finns i laddningarna 145 kr, 195 kr, och 245 kr. Med samtliga fastpris-prisplaner ringer och smsar du obegränsat inom Sverige, men mängden surf skiljer sig beroende på tankningsbelopp. Om du tankar beloppet 145 kr ingår 0,2 gb surf, för 195 kr ingår 1 gb surf, och för 245 kr ingår 3 gb surf.

Comviq Surf

Om du har ett Comviq kontantkort kan du välja att köpa till extra surfmängd via Comviq Surf. När du tankar Comviq Surf kan du välja mellan 1gb för 50 kr, 3gb för 100 kr, samt 10gb för200 kr. Den inkluderade surfmängden i alla surfladdningar gäller i 30 dagar och därefter försvinner den surfmängd som ej nyttjats.

Comviq Fast pris

Comviq var den första mobiloperatören i Sverige som lanserade mobilabonnemang med fast pris. Comviqs utbud av mobilabonnemang med fast pris består av alternativen Fastpris, Fastpris EU, och Kompis Fri.

För alternativet Comviq Fastpris så ingår en obegränsad mängd samtal och sms inom Sverige och du kan beroende på månadskostnad, välja hur mycket surf du vill ska ingå. Comviq Fastpris har varken bindnings- eller uppsägningstid vilket innebär att du när som helst kan välja att avsluta mobilabonnemanget.

Med alternativet Comviq Fastpris EU så ingår fria samtal och sms inom hela EU samt Norge och Island. Till detta alternativ ingår också 1 gb fri surf som också går att använda inom hela EU-regionen samt Norge och Island.

Alternativet Comviq Kompis Fri har fria samtal och sms till mobilanvändare som använder sig av Comviqs och Tele2s mobilnät. Till mobilabonnemanget Comviq Kompis Fri ingår också 1 gb surf. Detta mobilabonnemang har inte någon bindningstid.

Comviq aktuellt saldo & tankning

För att kolla upp ditt saldo för Comviq så har du flera olika alternativ. Enklast för att kolla upp ditt saldo är att logga in på Comviqs hemsida där du kan se aktuellt saldo och prisplan. Vill du tanka ditt kontantkort så kan man antingen göra det online via Comviqs officiella hemsida eller via någon annan återförsäljare online. Du kan också tanka din mobiltelefon via något ombud (brukar finnas i närbutiker och kiosker).

Comviq kundservice

Comviq har en omfattande kundservice-tjänst online via den officiella hemsidan. Där finns vanliga frågor och kundsupport i form av chatt eller formulär. Det finns också möjlighet att komma i kontakt med kundservicen via telefon. Telefonsupporten är öppen mellan kl 9 och 17 på vardagar och telefonnumret till Comviq kundservice är 0772-212 121.


Telia ändrar sina surfvillkor – men backar efter uppror

Häromdagarna gjorde Telia en förändring för sina mobilabonnemangskunder där surfvillkoren ändrades. Telias kunder kunde före ändringen fortsatt surfa med sina mobilabonnemang när den medföljande surfkvoten tog slut – dock till en mycket lägre hastighet. De nya ändringarna tog bort denna möjlighet och surf stängs istället av om man som kund inte väljer att köpa till ytterligare surf via ett surfpaket. På olika nätforum märktes det av att många kunder till Telia blev besvikna i och med ändringen som sett obegränsad surf till låg hastighet som huvudanledningen till att de valt sitt mobilabonnemang.

På grund av det massiva missnöjet var Telia till slut tvungna att backa för alla missnöjda kunder, och Telias kundtjänst valde att besvara missnöjda kunder på nätforumet Sweclockers.com:

“Hej på er!

Som ni redan noterat i tråden så genomförde Telia den 2 juni en förändring i det sätt som mobilnätet hanterar datamängder för våra abonnemang. Detta med anledning att möjligheten att surfa vidare på en mycket låg hastighet har skapat missnöje och förvirring bland många kunder som trott att det är något fel med mobilen, internetuppkopplingen eller tjänsten de använt. Det har resulterat i irriterade kunder som vänt sig till kundtjänst och butik.

Att surfa vidare med låg hastighet är aldrig något som vi garanterat i de allmänna villkoren. Vi har dock varit alldeles för dåliga på att informera om att denna möjlighet inte är en del av tjänsten, utan något vi tillhandahållit extra.

Som ni så korrekt noterat så har vi beslutat att fortsätta låta våra kunder surfa på en mycket låg hastighet när deras surfpott är slut. Förändringen gäller alla kunder, befintliga och nya. Det gäller både mobilabonnemang (för privatkunder) och kontantkort. Det återstår en del tekniska utmaningar innan vi har återställt funktionaliteten till hur det såg ut före 2 Juni så det kommer ta några dagar innan det är färdigställt.

Vi har inte informerat våra kunder om den här förändringen på ett bra sätt från start och det har påverkat kundupplevelsen mer negativt än vad vi räknat med. Vi beklagar den ilska och irritation som detta skapat och vi kommer naturligtvis ta lärdom av detta inför nästa planerade lansering.

Vi planerar fortfarande att göra den här förändringen men vi har inte bestämt när. Det är viktigt att vi gör det under ordnade förhållande och det kommer endast gälla nya kunder eller kunder som väljer att byter från ett gammalt till nytt abonnemang. Vi ska då säkerställa tydlig information och kommunikation i samtliga våra säljkanaler, från kundtjänst till butik. Alla kunder ska en tydlig bild om vad som gäller. När potten är slut så kan man köpa till mer surf via t.ex. sms och webben. Annars får man vänta tills månadsskiftet när potten fylls på per automatik.

Ha en fortsatt trevlig kväll!

//Andreas
Telia Kundservice “

Missnöjda konsumenter fick således Telia att backa den här gången, men förändringen av surfvillkoren är fortsatt planerad (läs fetstilta i citeringen). Om du är eller planerar att bli kund hos Telia och premierar obegränsad surf till låg hastighet bör du därför se dig omkring efter olika alternativ.


Mobiloperatörer som har 4G

Den fjärde generationens mobilnätsteknik är ett samlingsnamn för de efterföljande tekniker till 3G och ger en näthastighet från 100 mbit/s upptill 1 gbit/s. Nyare mobiltelefoner t.ex. iPhone 5s och nyare Samsung Galaxy modeller har stöd för 4G. De nätoperatörer som erbjuder 4G i sina nät i Sverige är Tre, Tele2, Telenor och Telia. De virtuella mobiloperatörer som erbjuder 4G via en nätoperatör är Halebop, Comviq, och Mobil2. Mobiloperatören Hallon erbjuder i dagsläget inte 4G.

Täckning för 4G i Sverige är i skrivandets stund inte särskilt omfattande, utan är mest koncentrerad kring storstäderna. Enligt ett test gjort av 4G-patrullen så verkar inte 4G-tekniken i Sverige nå upp till utlovade hastigheter. På sajtens topplista kan man urskilja att den högsta utmätta hastigheten är i Stockholm och på 102 Mbit/s. Bland övriga städer ligger den högsta mätta hastigheten ofta runt 50-60 Mbit/s, vilket är en bra bit under den utlovade hastigheten för 4G-tekniken.  På sajten 4G-patrullen.se kan man se mätningar för 4G-hastighet och täckning i Sverige.

 


Billigaste mobiloperatören i Sverige (2013)

Uppdatering, det finns en ny sida som behandlar detta ämne under Billigaste mobiloperatörerna.

Är du ute efter att sänka dina mobilkostnader genom att hitta en billigare operatör? Det finns tyvärr ingen mobiloperatör i Sverige som alltid är billigast utan det är istället beroende på hur du använder din mobiltelefon. I synnerhet så är det tre områden som avgör vilken mobiloperatör som är billigast: hur mycket du ringer med din mobiltelefon, hur mycket sms du skickar och hur mycket du använder mobiltelefonen för att surfa på Internet. Mobilabonnemang.nu har tagit fram en prisjämförelse där du jämför mobilabonnemang utifrån dessa kriterier och det är i synnerhet vissa mobiloperatörer som utmärker sig som billigast.

För de som ringer mycket är det i synnerhet Comviq och Telenor som utmärker sig positivt och rankar högt. De har båda mobilabonnemang där man som kund får ringa obegränsat för en relativt låg månadskostnad. För folk som istället ringer lite så är det istället mobiloperatören Mobil2 som kraftigt dominerar poängställningen, närmare bestämt abonnemangsformen Gratis50 där användaren får 50 minuter gratis varje månad.

Mobilanvändare som smsar mycket ska rikta ögonen mot Halebop och Hallon som har abonnemangsformer där kunden får närmast obegränsat sms för en låg fast månadskostnad. Till dessa abonnemang ingår också en mindre mängd surf vilket kan användas till andra meddelandetjänster. Billigaste operatören för dig som smsar lite är Mobil2 eller Comviq beroende på hur du använder telefonen i övrigt. Mobil2 har till synes billigast kostnad per sms utan månadsavgift men i den nyligen populära introducerade abonnemangsformen fast pris är det bästa alternativet Comviq.

För dig som surfar mycket med telefonen är det i dagsläget billigast att söka dig mobiloperatörerna Tre, Comviq och Halebop. Alla dessa mobiloperatörer erbjuder stora surfmängder för en fast månadsavgift. Ett sätt att undersöka hur mycket surf man egentligen behöver är att undersöka hur mobildata används på telefonen. På iPhone kan man undersöka dataanvändning under inställningar och sedan klicka på mobilnät, där kan man för varje enskild app se hur mycket data man har hämtat.