Skip to main content

Vilka mobiloperatörer delar nät? Här är hela listan

I Sverige är det enbart ett fåtal mobiloperatörer som har ett eget nät, övriga mobiloperatörer är så kallade virtuella operatörer. De mobiloperatörerna som har egna nät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 samt Tre. Övriga mobiloperatörer hyr in sig på en eller flera av dessa fyra mobiloperatörers nät för att erbjuda sina egna telekomtjänster.

Enligt en undersökning utförd av Post och Telestyrelsen är svenskar generellt sätt nöjda med sin mobiltäckning. Dock så är svenskar mer missnöjda med hastigheten för surf i mobilnätet, där bara drygt hälften som svarade i enkätundersökningen var nöjda med täckningen för mobilsurf. I en undersökning av tidskriften Mobil så hade Telia bäst teckning för röstsamtal, medan mobiloperatören Tre var bäst när det kom till mobilsurf i 3G-nätet tätt följt av Telenor. Testet av täckning gjordes över hela Sverige och enligt resultatet hade alla mobilnät ett gott resultat gällande röstsamtal (minst fyra av fem), medan för 3G-hastighet så utmärkte sig Tre positivt. Enligt Mobil berodde detta främst på att Tre var den enda mobiloperatören som kunde erbjuda Turbo 3G i sitt nät.

Sammanställning av vilken mobiloperatörer som tillhör vilket nät

MobiloperatörAnvänder mobilnät
ACNTele2
AddsecureTelia / Net1
A3Telenor
Bredband2 – Mobilt bredbandTre
Bredbandsbolaget – Mobilt bredbandTelenor
CellipTelenor (GSM)
ComviqTele2 & Telia (GSM + 3G) samt Tele2 & Telenor (4G)
Devicom + Tele4uTelia
FelloTelia
HalebopTelia (GSM + 3G & 4G)
HallonTre (GSM + 3G)
iCentrexTelia
LycamobileTelenor
Net1Net1 (eget)
NetatOnceTelenor
PhoneraTelia
TDCTelia
Tele2Tele2 (GSM + 3G & 4G)
TelenorTelenor (GSM + 3G & 4G)
TeliaTelia (GSM + 3G & 4G)
TreTre (GSM + 3G & 4G)
Universal TelecomTelenor
VimlaTelenor

Uppdaterad 2019-05-14

Om du går i tankar att teckna ett nytt mobilabonnemang har Post och Telestyrelsen sammanställt en lista av goda råd gällande mobiltäckning. I denna lista finns ett antal punkter som du bör tänka på innan du köper en ny mobiltelefon och tecknar ett nytt mobilabonnemang.

Lämna ett svar